
شرکت های به هر شکلی که تاسیس و فعال باشند از جمله مهمترین فعالین اقتصادی و خدماتی هر کشور می باشند.
برخی از کسب و کارها برای راه اندازی فعالیتها و یا ادامه کسب کارشان نیاز به ثبت شرکت یا خدمات مورد نظرشان در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور دارند که به طور طبیعی در فرایند ثبت و تغییرات شرکت ها و یا اختلافات بین اعضا و تعهدات آنها در مقابل همدیگر یا اشخاص ثالث و یا مطالبات و تقسیم سود و زیان و … ممکن است اختلافاتی پیش بیاید که رجوع به دادگاه را برای آنها به همراه داشته باشد.
در این بخش کارشناسان و وکلای متخصص موسسه حقوقی دادگستر در امور شرکت ها با توجه به موضوعات حقوقی مرتبط آماده ارائه مشاوره و خدمات حقوقی بین الملل می باشند.
مشاوره فوری : ۹۱۰۰۵۵۰۰ – ۰۲۱
شرکت چیست؟
کلمه شرکت ( company ) اصطلاحا معنای شریک شدن از ۲ نفر یا بیشتر را میدهد که که هدف خاصی را دنبال میکنند. این شرکت با برای قانونی شدن و برخورداری حمایت از دولت نیاز به ثبت دارد تا شرکا از شخصیت های حقیقی به یک شخصیت حقوقی تبدیل شوند.
از لحاظ حقوقی و قانونی شرکت یک اجتماع افراد حقیقی و یا حقوقی است که بر مبنای یک قرارداد حاصل می شود. در آن قرارداد ذکر می شود که افراد سود حاصل از سرمایه شرکت را بین خود طبق توافق تقسیم می نمایند.
منظور از کلمه سود این است که پس از دریافت درآمد شرکت و یا سود ناخالص آن و کسر هزینه های انجام شده از آن مبلغ، مبلغ باقیمانده از سود بین افراد تقسیم می شود. لازم به ذکر است که برای شکل گیری یک شرکت، باید حداقل دو نفر وجود داشته باشند.
انواع شرکت ها:
۱-مسئولیت محدود
۲-سهامی خاص
۳-سهامی عام
۴-تضامنی
۵-موسسه غیر تجاری
شرکت های غیر تجاری (مدنی):
شرکت های مدنی نمونه ای از شرکت ها می باشند که بین چندین شخص حقیقی و یا حقوقی تشکیل می شوند. این شرکت ها در راستای اهداف خود شامل کسب سود و … فعالیت می کنند. زمینه های کاری مختلفی هم ممکن است داشته باشند. چیزی که واضح و مبرهن است تمامی اعضا این شرکتها، در هرگونه سود و زیان که به وسیله فعالیت فعالیت شرکت باشد، به یک میزان دارای سهم می باشند شرکت های مدنی در ۲ نوع انتفاعی و غیر انتفاعی تاسیس و بنیان گذاری می شوند.
شرکت های تجاری:
شرکت های تجاری هم مانند شرکت های مدنی (یا همان غیر تجاری) سعی در به دست آوردن سود و تقسیم بین اعضای شرکت و کادر مرتبط در مسیر قانونی دارند. در واقع تمامی کسب و کارها با این هدف تشکیل می گردند. این فعالیت ها پیرامون حد و حدود و قوانین امور تجاری و بازرگانی کشوری تشکیل می شود.
شرکت های تجاری خود شامل ۸ نوع مختلف می باشند:
- شرکت های تجاری سهامی عام
- شرکت های تجاری سهامی خاص
- شرکت های تجاری با مسئولیت محدود
- شرکت های تجاری نسبی
- شرکت های تجاری تضامنی
- شرکت های تجاری مختلط سهامی
- شرکت های تجاری مختلط غیرسهامی
- شرکت های تجاری تعاونی تولید و مصرف
شرکت سهامی عام
انواعی از شرکت های بازرگانی هستند که سرمایه آن به تعداد مختلفی قسمت به نام سهم قسمت می گردد. قسمتی از این سرمایه کل که موسسان یا توان پرداخت آن را نداشته اند و یا قصد آن را ندشته اند، از طریق فروش سهام به اشخاص مختلف فراهم می گردد. پر واضح است که مسئولیت و اختیارات سهامداران و حدود ایشان در تصمیم گیری های مربوط به مسائل شرکتی بسته به مبلغ و مقدار سهم آنها از سرمایه کل شرکت می باشد.
شرکت سهامی خاص
این نوع از از شرکت ها، شرکت بازرگانی هستند. شباهت های بسیاری بین شرکت های سهامی خاص و سهامی عام وجود دارد. اما این تفاوت هاست که مهم تلقی می شود. در ثبت شرکت سهامی خاص کلیه سرمایه شرکت منحصراً توسط مؤسسین و اعضای اصلی، تأمین شده است.
این سرمایه تحت عنوان سهام تقسیم بندی شده و مسئولیت و حدود تصمیم گیری افراد به سهم ایشان در سرمایه اصلی بستگی دارد. تعداد سهامداران نباید از سه نفر کمتر بوده و به اجبار باید پیش از نام شرکت یا پس از آن بدون فاصله عبارت «شرکت سهامی خاص» به شکل واضح و خوانا قید شده باشد.
شرکتهای با مسئولیت محدود
در نوع شرکت های تجاری با مسئولیت محدود، شرکت بین چند نفر از افراد موسس (که بدیهی است باید بیش از ۲ شخص باشند) برای انجام موارد تجاری و فعالیت های اقتصادی تشکیل شده است.
در ثبت شرکت مسئولیت محدود هر یک از شرکا بدون اینکه سرمایه خود را به سهام تقسیم کرده باشند، فقط به میزان سرمایه مشارکت داده شده خود در امور شرکت، مسئول قروض و تعهدات و دیگر موارد مالی و معنوی شرکت می کنند.
در این نمونه هم مانند بقیه موارد باید در نام شرکت عبارت ‹‹ با مسئولیت محدود ›› قبل یا بعد از عنوان شرکت قید شود. همچنین باید در اوراق و آگهی ها و اطلاعیه های مختلف شرکت اعم از رسمی و یا غیر رسمی این موضوع ذکر گردد.
شرکتهای نسبی
شرکت های تجاری نسبی، از انواع شرکت هایی هستند که برای انجام فعالیت های اقتصادی سودآور، تحت نام مخصوص و مشخصی بین بیش از یک شخص شکل می گیرد. مانند دیگر شرکت ها مسئولیت و حد و حدود افراد در تصمیم گیری وابسته به سرمایه ای است که در شرکت قرار داده اند و در آن شریک هستند.
در اسم شرکت نسبی الزاما باید عبارت < شرکت نسبی > و لااقل اسم یکی از شرکا ذکر شود؛ در صورتی که اسم شرکت نمی توانست در بر گیرنده اسامی یک یک شرکا نبود (این مورد در صورتی است که تعداد شرکا زیاد باشد)؛ عنوان کردن عبارتی از قبیل « و برادران » و « و شرکا » که نشان دهنده نسبت و ارتباط بین آنهاست، بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده ضروری است.
شرکتهای تضامنی
نوع شرکت های تضامنی، تحت نام مخصوص برای فعالیت های تجاری بین چندین شخص با مسئولیت ضمانت کننده بودن تشکیل می گردد.
در این نوع از شراکت در صورتی که دارایی شرکت و سود حاصله از معاملات و فعالیت های انجام شده در شرکت برای پرداخت تمام قرض های ایجاد شده و هزینه های انجام شده شرکت کافی نباشد؛ هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام بدهی های شرکت خواهد بود.
هر قراری که بین شرکا برخلاف این، ترتیب داده شده باشد (حتی اگر به عمد و یا غیر در اساسنامه اصلی ذکر شده باشد) در مقابل اشخاص دیگر، به هیچ وجه قابل ارائه به محکمه قانون نخواهد بود. در این مورد مانند دیگر نمونه های شرکت های تجاری، در نام شرکت تضامنی باید عبارت « شرکت تضامنی » وحداقل نام یک نفر از شرکا ذکر شده باشد.
شرکتهای مختلط سهامی
شرکت مختلط سهامی، نوع دیگری از شرکت های تجاری هستند که تا حدودی می توان گفت دارای مخلوطی از ویژگی های شرکت های تجاری نوع تضامنی و نوع سهامی اعم از خاص یا عام می باشند. این شرکت ها توسط یک عده شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل می شود.
شرکای سهامی اغلب اشخاصی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام متساوی القیمه درآمده است. مسئولیت و حدود اختیارات در تصمیم گیری ها اشخاص به میزان همان سرمایه ای است که با آن در شراکت نقش دارند و آن را در شرکت وارد کرده اند. شریک های ضامن هم کسانی هستند که سرمایه ایشان به صورت سهام نیست ولی مسئول تمام قرض ها و هزینه هایی در شرکت هستند که که به صورت سهام قسمت شده درنیامده اند.
همچنین تمامی قرض هایی که امکان دارد علاوه بر آن دارایی های ثابت شرکت پیدا گردد. در این شرکت ها هم باید پیش و یا پس از نام شرکت باید عبارت < شرکت مختلط > باشد و حداقل نام یکی از شرکا بیان شود.
شرکتهای مختلط غیرسهامی
شرکت های تجاری مدل مختلط غیرسهامی، شرکت هایی هستند که برای انجام فعالیت های اقتصادی و تجاری با نام مخصوص و ویژه ای بین یک یا چندین شخص شامل شرکای ضامن و شرکای دارای مسئولیت با حد و حدود مشخص، بدون تقسیم کردن سهام، تشکیل می گردند.
شریک ضامن، مسئول تمامی قرض هایی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود. شریک با مسئولیت محدود، شخصی می باشد که مسئولیت او فقط به میزان سرمایه ای است که درشرکت قرار داده است. مانند تمامی شرکت ها لااقل اسم یکی از شرکای ضامن در کنار قید « شرکت مختلط » در اسم شرکت باید نوشته شود.
شرکتهای تعاونی تولید و مصرف
آخرین نوع شرکت های تجاری، شرکت های تجاری تعاونی تولید و مصرف می باشند. شرکت های تجاری تعاونی مانند دیگر شرکت ها، افراد مختلف به عرصه می آیند و با ایجاد شراکت سعی بر انجام یک فعالیت های اقتصادی سودآور بر محور قانون دارند.
در این شرکت ها بین ۵۱ تا ۱۰۰ درصد سرمایه اصلی و بنیان گذاری شده آنها، توسط اعضایی که در شرکت هستند، به شرکت واگذار می شود. این شرکت ها در حوزه های مختلف مانند دامداری و کشاورزی، شیلات، صنایع مختلف و … فعالیت کنند. یکی از مواردی که این شرکت ها می توانند از آن برای ایجاد سود استفاده کنند، این است که به موجب ماده ای که در قانون جمهوری اسلامی وجود دارد، می توانند با دریافت وام بدون بهره از دولت و بانک ها، و دیگر روش هایی که برای سودآوری به روش قانونی وجود دارد، استفاده کنند.
این کار باعث می شود تا هم به سرمایه شرکت افزوده گردد و هم اعتبار معنوی به ارمغان می آورد. افرادی که می خواهند در این روال کار کنند، نیاز نیست که حتما عضو شرکت باشند. همچنین این شرکت های تعاونی می توانند در چارچوب قانون به فعالیت های تجاری بین المللی هم بپردازند شامل صادرات و واردات و …
ثبت شرکت ها و تغییرات
به طور کلی برای ثبت شرکت نیاز به دانش و مهارت حقوقی می باشد که در این صورت وکیل یا کارشناس حقوقی با مراجعه به مراکز قانونی اقدام به ثبت شرکت می نماید.
شرکت های تازه تاسیس یا فعال در برخی زمان ها ممکن است نیاز به تغییراتی از جمله: تغییر سهامداران، تغییر نوع فعالیت شرکت، کاهش و یا افزایش سرمایه، تغییر آدرس شرکت و…داشته باشند که خود این موضوع فرایند تخصصی می باشد. موسسه حقوقی دادگستر با بکارگیری وکلا و کارشناسان متخصص در زمینه شرکت های کلیه امور مربوط به ثبت و تغییرات شرکت ها را در کم ترین زمان ممکن به انجام می رساند.
مراحل ثبت شرکت:
شرکت مورد نظر شما با توجه به نوع آن ممکن است تفاوت هایی در زمینه ی اساسنامه ها و شرایط و کارشناسی داشته باشند که در ادامه به کلیه جزئیات هر کدام از شرکت ها می پردازیم.
نکات مهم برای ثبت شرکت:
- تعیین کردن نوع دقیق شرکت اولین گام حرکت به سمت ثبت شرکت می باشد.
- انتخاب شرکا و سهام داران و اعضا به دلیل اهمیت شراکت و افراد، یکی از مهم ترین موضوعات است. پایبندی این افراد به قانون و اخلاقیات، ملاکی برای موفقیت شرکت می باشد.
- تعیین دقیق سرمایه شرکت و آورده سهام داران و شریک ها اعم از نقدی و غیر نقدی که موضوع با اهمیتی است.
- تعیین موضوع و حوزه فعالیتی شرکت گام بعدی است. که تقریبا در همان اوایل مشخص گردیده است.
- انتخاب نام تجاری شرکت یا برند آن، موضوع بسیار مهمی در فعالیت های آینده شرکت خواهد بود.
- موضوع تعیین سمت و حدود اختیارات تمامی اعضا موضوع بعدی است. با توجه به مهارت ها و قابلیت های افراد، سمت و جایگاه ایشان باید تعیین گردد.
- تهیه و امضا مدارک برای تاسیس شکرت و انتقال دادن آنها به سازمان مربوطه هم جزو گام های آخر ثبت به حساب می آید.
- آخرین گام و ساده ترین مرحله ثبت شرکت ها، پیدا کردن یک روزنامه رسمی با تیراژ و انتشار بالا برای ثبت آگهی تاسیس شرکت می باشد.
مراحل ثبت شرکت
۱- انتخاب موضوع شرکت
اولین مرحله ثبت شرکت انتخاب موضوع فعالیت های شرکت است که شرکا دبعد از همفکری و تصمیم گیری آن را تعیین میکنند. .تعیین موضوع شرکت از ساده ترین اقداماتی است که شما در آن مشکلی ندارید و باید طبق کار و فعالیت خود آن را انتخاب کنید.
مدیران نمی توانند خارج از موضوعات تعیین شده فعالیتی فراتر از آن انجام دهند و دچار مشکل خواهند شد، البته اگر فعالیت شما نیاز به مجوزی از سازمان یا ارگان مریوطه داشته باشد ابتدا باید نسبت به اخذ آن اقدام کنید
- انتخاب نوع شرکت
نوع شرکت به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله آنها میزان مسئولیت های اعضا یا همینطور تعداد شرکای آن است که شما با مطعه این مقاله و بررسی تک تک انواع شرکت میتوانید بدول مشکل انتخاب خود را انجام دهید.
- تعیین میزان سرمایه شرکت
دارایی و سرمایه شرکت شما میتواند در اعتبار شرکت شما نقش داشته باشد و شما را در مناقصات و مزایدات موفق تر کند،مهم ترین خصیصه شرکت های تجاری میزان سرمایه آن است .برای امقدار سرمایه میزان حداکثری تعیین نشده است و شرکا در انتخاب میزان آن و درصد های هر شریک اختیار دارند ولی میزان حداقلی سرمایه مشخص شده است که مبلغ آن ۱.۰۰۰.۰۰۰ ریال می باشد .
- تعیین مدت فعالیت شرکت
مدت فعالیت شرکت را میتوانید بنا به خواسته ی خود انتخاب کنید یعنی میتوانید مثلا زمان فعالیت شرکت را یکساله ببدندید و همچنین میتوانید مدت فعالیت را نامحدود انتخاب کنید و سالها از آن استفاده کنید . .
باید به این موضوع توجه کنید که در صورتی که زمانی تعیین نگردد فعالیت نامحدود خواهد بود و همینطور در صورت انتخاب مدت زمان در صورتی که مدت طی شود شرکت به خودی خود منحل شده و فعال نخواهد بود مگر اینکه قبل از طی شدن مدت زمان آن را تمدید کرده باشید.
- انتخاب مرکز اصلی شرکت
مرکز اصلی شرکت و آدرس آن باید به طور دقیق و صحیح مشخص شود ، این مکان جایی است که جلسه مجامع عمومی در آن تشکیل میشود و بازرسان و مدیران به طور مداوم در آن حضور دارند و به فعالیت می پردازند.
- تهیه و ارائه مدارک مورد نیاز
در این مرحله میبایست کلیه مدارک را بطور منظم و با رعایت تمام شروط های ذکر شده تهیه نمایید تا به مشکل بر نخورید.
- مدارک کلی برای ثبت شرکت
- گواهی عدم سوء پیشینه اعضای هیئت مدیره
- کپی برابر با اصل شده ی مدارک شناسایی اعضاء
- اساسنامه و اظهارنامه متن صورتجلسه امضاء شده توسط سهام داران و اعضاء هیئت مدیره
- این مدارک به صورت کلی بیان شده است و باید با توجه به نوع شرکت خود مدارک مربوط به آن شرکت را تهیه کنید.
ثبت تغییرات شرکت
هر شرکتی پس از ثبت ممکن است که پس از ثبت و آغاز به فعالیت و یا پس از مدتی از ثبت و فعالیت، تصمیم داشته باشد تا تغییراتی در اوراق، سهام، سمت ها، نام برند و … در شرکت اعمال کند.
این تغییرات می تواند شامل تغییرات حجم سرمایه و آورده های غیر نقدی، تغییر نام و برند شرکت، تغییر محل و آدرس و دیگر جزئیات شرکت، تغییر تعداد شرکا،جا به جایی سمت اعضا و شرکا و موارد بسیار دیگر باشد. همه این تصمیمات جدید و تغییرات مورد نظر باید طی مراحل قانونی انجام شود.
و سپس به اطلاع اداره ثبت شرکت ها برسد. انجام این تغییرات شرکت بدون ثبت رسمی و تایید اداره ثبت، وجاهت قانونی ندارند. این به این معنی است که افراد و قوانین و موارد قبلی تماما رسمیت دارند و در صورت اتفاقات مختلف، موارد قبلی مسئول خواهند بود.
پس از ثبت شرکت اگر اعضای شرکت تصمیم به تغییراتی در فعالیت ها و یا مفاد اساسنامه از جمله تغییر تعداد اعضا ، نام شرکت ، موضوع فعالیت و همینطور تغییر درصد سهام نمایند لازم است مجمعی تشکیل دهند . کلیه اعضای هیئت مدیره و سهامدارن شرکت بعد از تشکیل مجمع تصمیمات را تصویب و ارسال میکنند و بعد تایید آن توسط اداره ثبت شرکت ها میبایست آگهی رسمی آن منتشر شود که تغییرات جنبه قانوی نیز پیدا کند که در این صورت است که کلیه تغییرات ثبت میشود
انحلال شرکت ثبت شده
برخی شرکت ها ممکن است به دلایلی شخصی و یا دلایل اختیاری و یا اجباری تصمیم بگیرند یا ناچار شوند تا به فعالیت تجاری خود پایان داده و منحل شوند. زمانی که تصمیمی بر انحلال یک شرکت صورت می گیرد، باید روال و پروسه ای طی شده تا بعد از آن انحلال شرکت صورت می پذیرد.
خلاصه این روال به این صورت است که شما باید مدارک مورد نیاز را به اداره ثبت ارسال کنید تا انحلال شرکت ثبت شود. پس از ان دیگر هزینه ای به عنوان مالیت از شما دریافت نخواهد گردید. پس از تایید شدن مدارک برای انحلال، باید آگهی در سایت خبری رسمی قرار بگیرد.
قابل ذکر است که برای انحلال یک شرکت تمام شرکا می بایست صورت جلسه مخصوص انحلال شرکت را امضا کنند، پس از ۵ روز که از امضای صورت جلسه گذشت، مدارک لازم را به اداره ثبت شرکت ها تحویل دهید.
در انحلال شرکت شخصی را به عنوان مدیر تصفیه باید معرفی کنید. این شخص به مدت ۱۰سال در قبال بدهیها، طلبها، مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم و سایر امور شرکت که هنوز تمام نشده مسئول است.
.
دانلود نمونه صورتجلسات شرکت های سهامی خاص
حقوق مالیکت معنوی یکی از مسائل زیربنائی سیاست نوین اقتصادی و ابزار مهم و اساسی برای رشد اقتصادی و باارزش ترین سرمایه در معاملات ودادوستدهای تجاری تلقی می گردد.
هرکسب و کاری برای پیشرفت باید علاوه برسرمایه گذاری برروی نیروی انسانی، کیفیت کالاها و خدمات و گسترش بازار محصولات خود، برایجاد وحفظ دارایی های خلاقانه و دانش بنیان نیز تمرکز داشته باشد.
در دهه های گذشته بسیاری از کشورها توسعه سریع خودرا مدیون بهره گیری از دارایی های فکری بوده اند، این کشورها توانسته اند با ایجاد نظام حقوقی متوازن راجع به دارایی های فکری، ازیک سو ازخلاقیت های اشخاص حمایت وسرمایه گذاری های خارجی را جذب کنند و ازسوی دیگر منافع جامعه خودرا در نظر داشته باشند.
به طور کلی مبحث مالکیت معنوی شامل : ثبت اختراع – طرح های صنعتی – علائم تجاری و موارد دیگر از این قبیل می باشد.
مبحث مالکیت معنوی می تواند از طرف شخص حقیقی و یا حقوقی مطرح گردد که به طور کلی تفاوت زیادی در مفهوم و قوانین ندارد.
اطلاعات بیشتر
وکیل دعاوی مالیاتی
فعالیت های دولتی متضمن مخارجی است و دولت برای پرداخت آنها نیاز به درآمدهایی دارد قسمتی از این درآمدها در اختیار افراد است و دولت به طرق مختلف برای تأمین هزینه های خود از آنها استفاده می نماید. وصول مطالبات به عنوان یکی از مهمترین راه های تأمین مالی دولت و وسیله ارتباط حکومت با اتباع کشور است لذا در این زمینه قوانین و مقرراتی را برای افراد و موسسات و شرکتها وضع نموده چرا که میزان وصول مالیات، امروزه بنحوی است که طرق دریافت آن نه تنها موجب تغییر درآمد سالانه است بلکه روابط مالی و اقتصادی افراد را تحت تأثیر خود قرار می دهد. مالیات دو نوع است مستقیم و غیرمستقیم، مالیات مستقیم مانند مالیات بردارایی، مالیات بر ارث و نقل و انتقالات بلاعوض و مالیات بردرآمد و مالیات غیرمستقیم مانند حقوق و عوارض گمرکی، مالیات بر معاملات و مالیات بر مصرف و ارزش افزوده، که هر کدام از آنها قوانین و مقررات خاص خود را دارند.شاید در نگاه اول وکیل دعاوی مالیاتی را فردی تصور کنید که فقط امور مالیاتی کلیه سطوح یک شرکت را انجام می دهد و بابت اینکار حق وکالت دریافت می کند ، در صورتی که کار یک وکیل دعاوی مالیاتی تا حدی پیچیده تر از یک وکیل حقوقی است چرا که ممکن است نحوه برداشت و قضاوت از قوانین و بخشنامه های مالیاتی متفاوت باشد.
ویژگی های اصلی یک وکیل امور مالیاتی حرفه ای
- تسلط بسیار بالا بر فنون مذاکره
- مسلط بر نحوه استفاده از قوانین مالیاتی به همراه تمامی تبصره ها و بخشنامه ها
- مطالعه روزانه قوانین به لحاظ نیاز دفاعی در انواع پرونده ها
اداره مالیاتی
اولین مراجع حل اختلاف مالیاتی ،اداره امور مالیاتی می باشد.همچنین از دیگر وظایف اداره امور مالیات تشخیص، تعیین، مطالبه، وصول و اجرای مالیات ،ابلاغ برگه های مالیاتی و انجام دادرسی های مالیاتی می باشد.
اداره امور مالیاتی چگونه سازمانی است؟
اداره امور مالیاتی ،در آئین نامه اجرایی موضوع ماده ۲۱۹قانون مالیات های مستقیم ،اصلاحی مصوب ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ ،تعریف شده است.در بند د ماده ۱ آئین نامه یاد شده چنین بیان شده :
“منظور از اداره امور مالیاتی در موارد مختلف قانون ،واحد سازمانی مشخصی است که شامل تقسیمات اداری کوچک تری به نام واحد مالیاتی می باشد و براساس محدوده جغرافیایی ،منابع مالیاتی ،نوع مودیان ،یا براساس نوع وظیفه یا تعداد کافی واحد مالیاتی تشکیل می شود”
رفع اختلافات مالیاتی از طریق اداره امور مالیاتی
اداره امور مالیاتی علاوه بر تشخیص و تعیین مالیات ،صدور و ابلاغ برگ تشخیص و یا مطالبه مالیات ،نخستین مرجع رفع اختلاف با مودی مالیاتی به شمار می آید.از این رو،در نخستین مرجع حل و فصل اختلافات مالیاتی باید فرصت زمانی مشخص و محدودی را برای طرح موافقت مودی با تشخیص مالیات تعیین کرد.
شیوه رسیدگی اداره امور مالیاتی به اعتراض مودی
شیوه رسیدگی اداره امور مالیاتی به اعتراض مودی نسبت به برگ غیرقطعی تشخیص مالیات، شیوه ای غیرقضایی و کاملا اداری می باشد.این شیوه دسترسی آسان به عدالت و پائین بودن هزینه ها در سنجش یا رسیدگی قضایی و شبه قضایی با خود به همراه دارد.ضمن زمان قطعیت، مالیات تشخیص داده شده را کاهش داده، در نتیجه مایه ی وصول مالیات در پایین ترین زمان ممکن با کم ترین هزینه می شود.
طبق مواد ۲۳۸ و ۲۳۹ قانون مالیات های مستقیم مقرر گردیده است مودی مالیاتی می تواند اعتراض کتبی خود را همراه دلایل و اسناد و مدارک به اداره امور مالیاتی تحویل و تقاضای رسیدگی مجدد نماید.و مسئول مربوط اداره ی امور مالیاتی نیز ،مکلف شده تا پیش از گذشت سی روز از تاریخ مراجعه ی مودی،به اعتراض و درخواست مودی رسیدگی کند.
اصول رسیدگی به اعتراض مودی در اداره امور مالیاتی
رسیدگی و حل اختلافات مالیاتی دارای اصول و قواعدی هستند که بر کارآیی فرآیند دادرسی های مالیاتی و عملکرد دستگاه مالیات ستانی دولت می افزاید.این اصول در واقع دادرسی های مالیاتی را منصفانه تر و عادلانه تر می کند.اصول رسیدگی به اعتراض مودی توسط اداره امور مالیاتی به شرح ذیل می باشد:
آزادی عمل مقام مالیاتی برای سازش و توافق با مودی
در راستای افزایش کارآیی، در سراسر روند حل اختلاف مالیاتی ،مقام مالیاتی باید از آزادی عمل لازم برای رفع اختلاف موجود با مودی برخوردار باشد.
بی طرفی و استقلال ماموران اداره امور مالیاتی
ماموران اداره امور مالیاتی در رسیدگی به اعتراض مودی در حل اختلاف مالیاتی باید کاملا بی طرف و مستقل باشند.
قانون مداری
ماموران اداره امور مالیاتی در رسیدگی های خود، باید خود را به رعایت چهارچوب های قانونی ملزم بدانند.چراکه سازمان امور مالیاتی کشور و زیر مجموعه های آن ، ماموران مالیاتی و دادرسان مالیاتی می باشند و دستورات اداری و اجرایی خود را از قانون دریافت می کنند.
ماموران مالیاتی علاوه بر رعایت قوانین اساسی و عادی مکلف به رعایت آئین نامه های اجرایی،شیوه نامه ها و بخش نامه های اداری نیز هستند.و باید قوانین و مقررات یاد شده را در هنگام رسیدگی به اعتراض مودی مالیاتی رعایت نمایند.
اصل تفسیر مضیق قوانین مالیاتی
اصول کلی حقوقی تفسیر قوانین مربوط به حقوق عمومی و حقوق مالیاتی ایجاب می کند که در هنگام تفسیر قوانین مالیاتی،ابهامات ،اجمال ها و کاستی های موجود در مواد قانونی باید به نفع مودی مالیاتی و به اصطلاح تفسیر محدود صورت گیرد.
مراحل رسیدگی در اداره امور مالیاتی
- ابلاغ برگ تشخیص.
- اعتراض کتبی ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ توسط مودی یا وکیل (مهلت اعتراض به اوراق مطالبه یا استرداد مالیات بر ارزش افزوده ۲۰ روز می باشد.)
- ثبت اعتراض در دفتر مربوطه.
- رسیدگی به اعتراض ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ ثبت اعتراض.
- در صورتی که دلایل و اسناد و مدارک ابراز شده برای رد مندرجات برگ تشخیص یا مطالبه کافی باشد، مسئول مربوطه آن را رد و مراتب را ظهر برگ تشیص درج و امضا می نماید.
- درصورتی که دلایل و اسناد و مدارک ابرازی را موثر در تعدیل ماخذ مالیات تشخیص دهد و نظر او مورد قبول مودی قرار گیرد،مراتب ظهر برگ تشخیص منعکس و به امضای مسئول مربوط و مودی خواهد رسید.
- هرگاه مسئول ذیربط دلایل و اسناد و مدارک ابرازی مودی را برای رد برگ تشخیص موثر تشخیص ندهد باید مراتب را مستدلا در ظهر برگ تشخیص منعکس و پرونده را برای رسیدگی به هیات حل اختلاف ارجاع نماید.
- در مواردی که برگ تشخیص مالیات طبق مقررات تبصره ماده ۲۰۳ و ماده ۲۰۸ قانون ابلاغ شده باشد و مودی بشرح مقررات ماده ۲۳۹ اقدام نکرده باشد در حکم معترض به برگ تشخیص مالیات شناخته می شود.در این صورت و همچنین در مواردی که مودی ظرف مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ کتبا به برگ تشخیص اعتراض نماید پرونده امرجهت رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع می گردد.
مالیات بر ارث
مالیات بر ارث،تا قبل از اصلاحیه ۳۱/۴/۹۴ ،دارای هزینه اداری بالایی بود.لذا وصول این مالیات مقرون به صرفه نبود .از طرف دیگر دشواری هایی نیز برای وراث به همراه داشت.در اصلاحیه اخیر این کاستی ها از بین رفته و فرآیند پرداخت مالیات تسهیل شده است.هدف از تدوین این مقاله بررسی مالیات بر ارث تغییرات عمده آن در قانون جدید می باشد.
تغییر زمان محاسبه مالیات بر ارث
یکی از عمده ترین تغییرات اصلاحیه در بخش مالیات بر ارث تغییر زمان محاسبه این مالیات است.
در قانون سابق ، محاسبه مالیات بر مبنای زمان فوت متوفی بود که این مبنا مشکلات بسیاری ایجاد می کرد ،با توجه به اصلاحیه اخیر قانون تا زمانی که وراث نسبت به انتقال ما ترک به خود یا دیگران اقدام نکنند مالیاتی وصول نخواهد شد.
عدم نیاز به محاسبه همه دارایی متوفی به صورت یکجا و پرداخت مالیات آن
در اصلاحیه قانون جدید نیازی نیست بر خلاف گذشته ،همه دارایی های متوفی به صورت یکجا محاسبه و برای پرداخت مالیات آن اقدام شود. بلکه ورثه می توانند نسبت به تعیین تکلیف بخشی از اموال و دارایی های متوفی تصمیم گرفته و مالیات آن را پرداخت نمایند.
ساده شدن فرایند محاسبات مالیات بر ارث
از دیگر ویژگی های اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم ساده شدن فرایند محاسبات مالیات بر ارث است.
در قانون پیشین، مبنای محاسبه ارزش دارایی ها به ارزش روز فوت بود که ممیز بایستی مبنای محاسبه را برای بیشتر مودیان به دلیل عدم مراجعه به موقع ارزش روز سالهای قبل قرار می داد که امکان سلیقه شخصی وجود داشت و محاسبات را پیچیده می کرد و برای مودیان ایجاد انگیزه می نمود که مالیات را به تعویق بیندازد.
کاهش نرخ های مالیات بر ارث
از بارزترین موردی که در قانون جدید به نفع وراث است ،کاهش نرخ های مالیات بر ارث می باشد. مطابق ماده ۱۷ برای محاسبه مالیات وراث طبقه اول کاهش اساسی داشته ، همچنین طبقه دوم و سوم به ترتیب معادل ۲ و ۴ برابر نرخ وراث طبقه اول است.
میزان مالیات برای هر کدام از دارای های متوفی چه مقدار می باشد؟
نسبت به سپرده های بانکی، اوراق مشارکت ، سایر اوراق بهادار و سودهای متعلق به آنها و سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد.
نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک نیم برابر نرخ های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۴۳ این قانون، طبق۵ مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
نسبت به حق امتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است به نرخ ده درصد ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث.
نسبت به انواع وسایل نقلیه موتور،زمینی،دریایی و هوایی به نرخ دو درصد بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم برابر نرخ های مذکور در ماده ۵۹ این قانون به ماخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به ماخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد ،در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
نسبت به اموال و دارایی های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی ها پرداخت شده است به نرخ ده درصد ارزش ماترک که ماخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است.
نرخ های مذکور در ماده۱۷ مالیات بر ارث مربوط به وراث طبقه اول است .در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخ های مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهاربرابر خواهد شد.
چنانچه متوفی و وراث ،تبعه خارجی باشند،اموال و دارایی های متوفی که در ایران واقع می باشد،مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.
درصورتی که وراث سهم خود از اموال متوفی را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند علاوه بر مالیات بر ارث ،مشمول مالیات طبق مقررات فصول مربوط خواهند شد.
چه اموالی مشمول مالیات بر ارث نمی شوند؟
- وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج،بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه های عمر و زندگی ،خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آنها حسب مورد که یک جا و یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می گردد.
- اموال منقول متعلق به مشمولین بند ۴ ماده ۳۹ قرارداد وین مورخ ۱۳۴۰ و ماده ۵۱قرارداد وین مورخ اردیبهشت ۱۳۴۲ و بند ۴ ماده ۳۸ قرارداد وین مورخ اسفند ۱۳۵۳ با رعایت شرایط مقرر در قرارداد مزبور با شرط معامله متقابل.
- اموالی که برای سازمان ها و موسسه های مذکور در ماده ۲ قانون مالیات های مستقیم مورد وقف یا نذر یا حبس واقع گردد.به شرط تائید سازمان ها و موسسه های مذکور .
- اثاث البیت محل سکونت متوفی
مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده عبارتست از تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین .
هرسال شمسی به چهار دوره مالیاتی سه ماهه تقسیم می شود. چنانچه شروع یا پایان فعالیت مودی در خلال یک دوره مالیاتی باشد، زمان فعالیت مودی طی دوره مربوط یک دوره مالیاتی تلقی می شود.
تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده درمورد عرضه کالا:
تاریخ صورتحساب ،تاریخ تحویل کالا یا تاریخ تحقق معامله کالا.
تاریخ ثبت دارایی در دفاتر یا تاریخ شروع استفاده ،هرکدام که مقدم باشد یا تاریخ برداشت.
درمورد معاملات موضوع ماده ۹ این قانون ،تاریخ معاوضه.
تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده درمورد ارائه خدمات:
تاریخ صورتحساب یا تاریخ ارائه خدمت هرکدام که مقدم باشد.
درمورد معاملات موضوع ماده ۹ این قانون ،تاریخ معاوضه.
تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده درمورد صادرات و واردات:
درمورد صادرات ،هنگام صدور.
در مورد واردات تاریخ ترخیص کالا از گمرک.
درخصوص خدمت،تاریخ پرداخت مابه ازاء.
کدام کالاها و خدمات معاف از پرداخت مالیات ارزش افزوده می باشند؟
عرضه کالاها و خدمات و یا واردات آنها به شرح ذیل از پرداخت مالیات برارزش افزوده معاف می باشد:
- محصولات کشاورزی.
- دام و طیور زنده ،آبزیان ، زنبور عسل و نوغان(تخم کرم ابریشم یا خود کرم).
- انواع کود،سهم،بذر و نهال.
- آرد خبازی(نانوایی)،نان،گوشت،قند و شکر ،برنج،حبوبات،و سویا ،شیر ،پنیر،روغن و شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان.
- کتاب ،مطبوعات،دفاتر تحریر،انواع کاغذ چاپ،تحریر و مطبوعات.
- کالاهای اهدایی به صورت بلاعوض به وزارتخانه ها،موسسات دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی.
- کالاهایی که همراه مسافر برای استفاده شخصی تا میزان معافیت مقر طبق مقررات صادرات و واردات ،وارد کشور می شود.
- اموال غیرمنقول.
- انواع دارو،لوازم مصرفی درمانی ،خدمات درمانی و خدمات توانبخشی و حمایتی.
- خدمات مشمول مالیات بردرآمد حقوق.
- خدمات بانکی واعتباری بانکها ، موسات و تعاونی های اعتباری و صندوق های قرض الحسنه مجاز و خدمات معاملات و تسویه اوراق بهادار و کالا در بورس و بازارهای خارج از بورس.
- خدمات حمل و نقل عمومی مسافری درون و برون شهری ،جاده ای ،ریلی ،هوایی و دریایی.
- فرش دستباف.
- انواع خدمات پژوهشی و آموزشی.
- خوراک دام و طیور.
- رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی.
- اقلام با مصرف صرفا دفاعی و امنیتی براساس فهرستی که از سوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.
نحوه محاسبه مالیات برارزش افزوده به چه صورتی می باشد؟
ماخذ محاسبه مالیات برارزش افزوده ،بهای کالا یا خدمت مندرج در صورتحساب خواهد بود.چنانچه صورت حساب موجود نباشد و یا از ارائه آن خودداری شود، ماخذ محاسبه مالیات بهای روز کالا یا خدمت به تاریخ روز تعلق مالیات می باشد.
نرخ مالیات برارزش افزوده ،یک و نیم درصد می باشد.
نرخ مالیات برارزش افزوده کالاهای خاص به چه میزان تعیین میگردد؟
طبق تبصره ماده ۱۶ قانون مالیات برارزش افزوده نرخ مالیات برارزش افزوده کالاهای خاص به شرح زیر تعیین می گردد:
- انواع سیگار و محصولات دخانی ،دوازده درصد.
- انواع بنزین و سوخت هواپیما بیست درصد.
جریمه متخلفان نسبت به پرداخت مالیات برارزش افزوده چه مقدار می باشد؟
مودیان مالیاتی درخصوص مالیات برارزش افزوده تکالیفی را دارا می باشند.و در صورت انجام ندادن تکالیف مقرر یا در صورت تخلف از مقررات این قانون علاوه بر پرداخت مالیات متعلق و جریمه تاخیر،مشمول جریمه نیز میگردند.
جریمه متخلفان مالیاتی عبارت است از:
- عدم ثبت نام مودیان در مهلت مقرر معادل ۷۵ درصد مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی حسب مورد.
- عدم صدور صورتحساب معادل یک برابر مالیات متعلق.
- عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب معادل یک برابر مابه التفاوت مالیات متعلق.
- عدم درج و تکمیل اطلاعات صورتحساب طبق نمونه اعلام شده معادل ۲۵ درصد مالیات متعلق.
- عدم تسلیم اظهارنامه از تاریخ ثبت نام یا شناسایی به بعد حسب مورد، معادل ۵۰ درصد مالیات متعلق.
- عدم ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک حسب مورد معادل ۲۵ درصد مالیات متعلق.
مالیات بر درآمد اتفاقی
مالیات بر درآمد اتفاقی ،مالیاتی است که به درآمدهای نقدی یا غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلا عوض و یا از طریق معاملات محاسباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل می نماید تعلق می گیرد.
درآمد مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی
ماده ۱۲۰ قانون مالیات های مستقیم ،درآمد مشمول مالیات بردرآمد اتفاقی را به این شرح تعیین می نماید.که عبارتست از:
” صد در صد درآمد حاصله و در صورتی که غیر نقدی باشد به بهای روز تحقق درآمد طبق مقررات این قانون تقویم می گردد،مگر در مورد املاکی که در اجرای مفاد ماده ۶۴ این قانون برای آنها ارزش معاملاتی تعیین شده است که در این صورت ارزش معاملاتی ماخذ محاسبه مالیات قرار خواهد گرفت. ”
مالیات در صلح معوض
صلح عقدی است که در آن طرفین توافق بر امری از امور کنند بدون اینکه توافق آنها معنون به عنوان یکی از عناوین معروف عقود باشد.
تبصره ماده ۱۲۰ صلح معوض را مشمول مالیات بردرآمد اتفاقی می داند.طبق آن میزان مالیات درصلح معوض عبارتست از : مابه التفاوت ارزش عوضین که براساس مقررات این ماده تعیین می شود،نسبت به طرف معامله ای که از آن منتفع شده است.
همچنین لازم به ذکر می باشد صلح با شرایط خیار فسخ از نظر مالیاتی قطعی تلقی می گردد. ولی در صورتی که ظرف ۶ ماه از تاریخ وقوع عقد معامله فسخ یا اقاله شود وجوهی که به عنوان مالیات موضوع این فصل وصول شده است قابل استرداد می باشد.
در صورتی که در فاصله بین وقوع عقد و فسخ یا اقاله منتقل الیه از منافع آن استفاده کرده باشد نسبت به آن منفعت مشمول مالیات این فصل خواهد بود.
صلح مالی که منافع آن مادام العمر یا برای مدت معین به مصالح یا شخص ثالث اختصاص داده می شود بهای مال به ماخذ جمع ارزش عین و منفعت در تاریخ تعلق منافع ، ماخذ مالیات متصالح از تاریخ مزبور خواهد بود.
در صورتی که قبل از تاریخ تعلق منفعت انتقالاتی صورت گیرد،قیمت مذکور در سند ماخذ مالیات انتقال دهنده قرار خواهد گرفت.که طبق مقررات این فصل مشمول مالیات خواهد بود.لکن ماخذ مالیات آخرین انتقال گیرنده عین،که منافع مال نیز به او تعلق بگیرد ،عبارت خواهد بود از مابه التفاوت بهای مال به شرح حکم فوق و مبلغی که طبق سند پرداخته است.
مالیات در هبه معوض
هبه تملیک عین بدون عوض و به طور منجز می باشد.طبق قانون مدنی هبه عقدی است به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به دیگری تملیک می کند.هبه عقد غیر معوض است.و معنی معوض بودن هبه این نیست که تملیکی در مقابل تملیکی صورت گیرد و ارزشی در مقابل ارزشی قرار گیرد.آنچنان که در بیع و اجاره دیده می شود.بلکه هبه ای بشرط هبه دیگر و در نتیجه هبه ای جوابگوی هبه دیگر است نه مالی جوابگوی مال دیگر.
تبصره ماده ۱۲۰ قانون مالیات های مستقیم هبه معوض را نیز در زمره درآمدهای مشمول مالیات بردرآمد اتفاقی آورده است.بنابراین نحوه محاسبه مالیات در هبه معوض همان مابه التفاوت ارزش عوضین که براساس مقررات این ماده تعیین می شود نسبت به طرف معامله ای است که از آن منتفع شده است.
تکالیف صاحبان درآمد اتفاقی
ماده ۱۲۶ قانون مالیات های مستقیم ، تکلیف صاحبان درآمد موضوع فصل مالیات درآمد اتفاقی را مشخص نموده است.که براساس آن مودیان مالیاتی مذکور مکلف هستند در هرسال اظهارنامه مالیاتی خود را در مورد منافع موضوع ماده ۱۲۳ این قانون تا آخر اردیبهشت سال بعد و در سایر موارد تا پایان ماه بعد از تاریخ تحصیل درآمد یا تعلق منافع به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را بپردازند.چنانچه معامله در دفاتر اسناد رسمی انجام و مالیات وصول شده باشد تکلیف تسلیم اظهارنامه ساقط خواهد شد.
مواردی که مشمول مالیات اتفاقی نمی باشد.
طبق ماده ۱۲۷ قانون مالیات های مستقیم ،موارد زیر مشمول مالیات اتفاقی نخواهد بود:
الف)کمک های نقدی و غیر نقدی بلاعوض سازمان های خیریه یا عام المنفعه یا وزارتخانه ها یا موسسات دولتی و شرکت های دولتی یا شهرداری ها یا نهادهای انقلاب اسلامی به اشخاص حقیقی غیر از مواردی که مشمول مالیات فصل حقوق باشد.
ب)وجوه یا کمک های مالی اهدایی به خسارت دیدگان جنگ،زلزله،سیل ،آتش سوزی و یا حوادث غیرمترقبه دیگر.
ج)جوایزی که دولت برای تشویق صادرات و تولید و خریدمحصولات کشاورزی پرداخت می نماید.
نرخ مالیات بردرآمد اتفاقی اشخاص حقوقی
در مورد نرخ مالیات بردرآمد اتفاقی جهت اشخاص حقوقی، شورای عالی مالیاتی به موجب رای اکثریت تحت شماره ۱۴۳۰۲/۲۰ مورخ ۳/۸/۸۸ اعلام نموده است: که ضمن اینکه درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی ناشی از درآمدهای اتفاقی طبق مقررات قانون از طریق رسیدگی به دفاتر تشخیص خواهد شد،به نرخ ۲۵ درصد موضوع ۱۰۵ اصلاحی مورخ ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ مشمول مالیات خواهد بود.
مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات
مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات ، مالیاتی است که از بابت اجاره انواع املاک از قبیل زمین ، ساختمان اعم از مسکونی ، تجاری و اداری اخذ می گردد.این نوع مالیات ،یکی از انواع مالیات بردرآمد املاک، می باشد. مالیات بر درآمد املاک از انواع مالیات های مستقیم و زیرمجموعه مالیات بردرآمد است.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اجاره املاک چگونه است؟
قانون گذار در ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم در باب درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می گردد،چنین آورده است:
“درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می گردد ، عبارت است ازکل مال الاجاره ، اعم از نقدی و غیر نقدی ، پس از کسر بیست و پنج درصد بابت هزینه ها و استهلاکات مالک نسبت به مورد اجاره.درآمد مشمول مالیات در مورد اجاره دست اول املاک مورد وقف یا حبس براساس این ماده محاسبه خواهد شد”
قانونگذار ، بابت املاک مورد اجاره به میزان ۲۵ درصد مبلغ اجاره ، تحت عنوان هزینه هایی که موجر از بابت مورد اجاره متحمل می گردد کسر می نماید.چراکه از آنجایی که موجر مکلف است هزینه هایی از قبیل تعمیر اساسی ساختمان را انجام دهد تا مورد اجاره قابل استفاده جهت مستاجر قرار گیرد.بدین جهت صرفا ۷۵ درصد مورد اجاره تحت عنوان درآمد مشمول مالیات محسوب می گردد.
چنانچه موجر مالک نباشد ، نحوه محاسبه مالیات بردرآمد اجاره املاک به چه صورت می باشد؟
در این حالت ، با توجه به حکم قسمت اخیر ماده ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم ، درآمد مشمول مالیات وی مابه التفاوت اجاره دریافتی و پرداختی بابت ملک مورد اجاره خواهد بود.و به جهت اینکه موجر مالک نیست و هیچ گونه تعهدی در قبال هزینه های ملک مورد اجاره ندارد ، بنابراین در مورد این گونه موجرین،کسر ۲۵ درصد فوق الاشاره مصداق نداشته و کل مابه التفاوت اجاره دریافتی و پرداختی به عنوان درآمد مشمول مالیات محسوب می گردد.
در چه صورتی واحد مسکونی موجر شامل مالیات بر درآمد اجاره املاک نمیشود؟
طبق تبصره ۱ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم محل سکونت پدر یا مادر یا همسر یا فرزند یا اجداد و همچنین محل سکونت افراد تحت تکفل مالک اجاری تلقی نمی شود.مگر این که به موجب اسناد و مدارک ثابت گردد که اجاره پرداخت می شود.چنانچه چند واحد مسکونی محل سکونت مالک و یا افراد مزبور باشد یک واحد برای سکونت مالک و یک واحد مسکونی برای هریک از افراد مذکور به انتخاب مالک از شمول مالیات موضوع این بخش خارج خواهد بود.
کدام دسته از املاک مشمول مالیات بر درآمد اجاره نخواهند بود؟
براساس تبصره ۲ ماده۵۳ قانون مالیات های مستقیم مذکور ، املاکی که به صورت رایگان در اختیار سازمان ها و موسسات موضوع ماده ۲ قانون مالیات های مستقیم قرار می گیرد، غیراجاری تلقی می گردد.
به عبارت دیگر چنانچه املاکی بدون دریافت اجاره در اختیار وزارتخانه ها و موسسات دولتی ، شهرداری ها و بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری قرار گیرد ، به عنوان غیر اجاری محسوب گردیده و مشمول مالیات بردرآمد اجاره نخواهد بود.
مالیات بر درآمد اجاره املاک هر واحد آپارتمان چگونه محاسبه میگردد؟
به استناد تبصره ۳ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم ، از نظر مالیات بردرآمد اجاره املاک ، هر واحد آپارتمان یک مستغل محسوب می شود. براین اساس آپارتمانهایی که در یک طبقه قرار دارند، هرکدام به طور جداگانه به عنوان یک مستغل محسوب میگردد و مالیات مربوط به اجاره املاک برای هرکدام از آنها به طور مجزا قابل محاسبه است.
مالیات بر در آمد اجاره املاکی که با اثاثیه یا ماشین الات اجازه داده میشوند به چه صورتی محاسبه میگردد؟
به استناد تبصره ۴ ماده۵۳ قانون مالیات های مستقیم ، املاکی که با اثاثیه یا ماشین آلات به اجاره داده می شود درآمد ناشی از اجاره اثاثیه و ماشین آلات نیز جزء درآمد ملک محسوب و مشمول مالیات بردرآمد اجاره املاک می باشد.
درصورتی که اثاثیه و ماشین آلات بدون ملک و به طور جداگانه اجاره داده شود.درآمد اجاره آنها به عنوان درآمد مشاغل محسوب گردید و در موارد علی الراس برای آنها ضریب مالیاتی مخصوص مشاغل و یا اشخاص حقوقی درنظر گرفته می شود.
مالیات بر در آمد مستحدثاتی که طبق قرارداد از طرف مستاجر در عین مستاجره به نفع موجر ایجاد می شود،بر چه اساسی تعیین میگردد؟
طبق تبصره ۵ ماده۵۳ قانون مالیات های مستقیم مستحدثاتی که طبق قرارداد از طرف مستاجر در عین مستاجره به نفع موجر ایجاد می شود،براساس ارزش معاملاتی روز تحویل مستحدثه به موجر تقویم و پنجاه درصد آن جزء درآمد مشمول مالیات اجاره سال تحویل محسوب می گردد.
هزینه های خرج شده از طرف مستاجر برای ملک بر عهده چه کسی میباشد؟
هزینه هایی که به موجب قانون یا قرارداد به عهده مالک است و از طرف مستاجر انجام می شود و مخارجی که به موجب قرارداد انجام آن از طرف مستاجر تقبل شده درصورتیکه عرفا به عهده مالک باشد به بهای روز انجام هزینه تقویم و به عنوان مال الاجاره غیرنقدی به جمع اجاره بهای سال انجام هزینه اضافه می شود.
درصورتیکه مالک اعیان احداث شده در عرصه استیجاری ملک را کلا یا جزئا به اجاره واگذار نماید،مالیات ملک مزبور چگونه محاسبه میگردد؟
چنانچه مالک اعیان احداث شده در عرصه استیجاری ملک را کلا یا جزئا به اجاره واگذار نماید، مبلغ اجاره پرداختی بابت عرصه به نسبت مورد اجاره از مال الاجاره دریافتی کسر و مازاد طبق مقررات صدر این ماده مشمول مالیات خواهد بود.این موضوع در تبصره ۷ ماده۵۳ قانون مالیات های مستقیم بیان شده است.
- طبق تبصره ۸ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم چنانچه مالک محل سکونت خود را بفروشد و در سند انتقال بدون اجاره بها مهلتی برای تخلیه ملک داده شود، در مدتی که محل سکونت انتقال دهنده می باشد تا شش ماه و در بیع شرط مادام که طبق شرایط معامله بیع در اختیار بایع شرطی است ، اجاره تلقی نمی شود.
- طبق تبصره ۹ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم ، وزارتخانه ها، موسسات و شرکت های دولتی و دستگاه هایی که تمام یا قسمتی از بودجه آن ها به وسیله دولت تامین می شود. نهادهای انقلاب اسلامی ، شهرداری ها و شرکت ها و موسسات وابسته به آنها مکلف هستند مالیات موضوع این فصل را از مال الاجاره هایی که پرداخت می کنند کسر و ظرف ۱۰ روز به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک پرداخت و رسید آن را به موجر تسلیم نمایند.
آیا به واحدهای مسکونی متعلق به شرکت های سازنده مسکن که قبل از انتقال قطعی و طبق اسناد و مدارک مثبته به موجب قرارداد واگذار می گردد،مالیات تعلق میگیرد؟
طبق تبصره ۱۰ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم ، واحدهای مسکونی متعلق به شرکت های سازنده مسکن که قبل از انتقال قطعی و طبق اسناد و مدارک مثبته به موجب قرارداد واگذار می گردد مادام که در تصرف خریدار می باشد.در مدت مذکور اجاری تلقی نمی شود.و از لحاظ مالیاتی با خریدار مانند مالک رفتار خواهد شد.
البته ناگفته نماند که این امر مشروط بر این است که مالیات نقل و انتقال قطعی به ماخذ تاریخ تصرف پرداخت شده باشد.
کدام دسته از مالکان در طول مدت اجازه از ۱۰۰ درصد مالیات بر درآمد املاک اجاری معاف می باشند؟
براساس تبصره ۱۱ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم ، مالکان مجتمع های مسکونی دارای بیش از سه واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی ساخته شده یا می شود.در طول مدت اجاره از ۱۰۰ درصد مالیات بردرآمد املاک اجاری معاف می باشد.
درغیراینصورت درآمد هرشخص ناشی از اجاره واحد یا واحدهای مسکونی در تهران تا مجموع یک صدو و پنجاه متر مربع زیربنای مفید و در سایر نقاط تا مجموع دویست متر مربع زیربنای مفید مالیات بردرآمد ناشی از اجاره املاک معاف است.
مبنای تشخیص مالیات بردرآمد اجاره املاک و مستغلات چیست؟
طبق ماده ۵۴ قانون مالیات های مستقیم ، درآمد اجاره براساس قرارداد اعم از رسمی یا عادی مبنای تشخیص مالیات قرار می گیرد.در مواردی که قرارداد وجود نداشته باشد یا از ارائه آن خودداری گردد و یا مبلغ مندرج در آن کمتر از ۸۰ درصد ارقام مندرج در جدول املاک مشابه تعیین و اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور باشد،میزان اجاره بها براساس جدول مشابه معین می شود.
چنانچه براساس اسناد و مدارک مثبته معلوم شود اجاره ملک بیش از مبلغی است که ماخذ تشخیص درآمد مشمول مالیات قرار گرفته است مالیات ما به التفاوت طبق مقررات این قانون قابل مطالبه است.
مالیات بر درآمد حق واگذاری محل
مالیات بر درآمد حق واگذاری محل در قانون مالیات های مستقیم پیشبینی شده است و شامل موارد مختلفی از قبیل حق کسب و پیشه و حق تصرف محل و همچنین حقوق تجاری محل می گردد.
آیا درآمد حق واگذاری محل نیز مشمول مالیات میگردد؟
مالیات بردرآمد حق واگذاری محل، طبق قانون مالیات های مستقیم ماده ۵۹ قانون ، مشمول مالیات بوده و براین اساس انتقال حق واگذاری محل به ماخذ وجوه دریافتی مالک یا صاحب حق به نرخ ۲ درصد در تاریخ انتقال از طرف صاحبان حق مشمول مالیات می گردد.
ضمنا در مورد املاک به عنوان دستدارمی(دست +دارمی=به معنای داشتن وتصرف یا مالکیت بر روی اراضی کشاورزی در شمال کشور) یا عناوین دیگر که حسب عرف محل در تصرف شخصی است، چنانچه متصرف تمامی حقوق خود نسبت به ملک را به دیگری منتقل نماید طبق ماده ۷۴ قانون مالیات های مستقیم ، انتقال مزبور مشمول مالیات نقل و انتقال قطعی املاک برابر مقررات فصل مالیات بردرآمد املاک است و در مورد درآمد حاصل از واگذاری سایر حقوق مربوط به این نوع املاک ، متصرف از نظر مالیاتی مانند مالک، حسب مورد مشمول مالیات مربوط خواهد بود.و در موارد فوق تاریخ تصرف تاریخ تملک متصرف محسوب می گردد.
مراحل پرداخت مالیات بر درآمد حق واگذاری محل
مودیان مالیاتی درخصوص واگذاری حقوق مربوط به موارد فوق ، طبق ماده ۸۰ قانون مالیات های مستقیم ، مکلف می باشند اظهارنامه مالیاتی خود را روی نمونه ای که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه و در دسترس آنها قرار می گیرد تنظیم و تا سی روز پس از انجام معامله به انضمام مدارک مربوط به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک تسلیم و مالیات متعلق را طبق مقرات پرداخت نماید.
مدارکی که باید همراه اظهارنامه مالیاتی به اداره امور مالیاتی ذیربط ارائه گردد، شامل:
- رونوشت قرارداد یا قولنامه .
- هرگونه مدارکی که مثبت مالکیت یا داشتن حقوق نسبت به مورد معامله باشد .
- تصاویر شناسنامه ها
- کارت ملی گیرنده حقوق و واگذارکننده .
نکات مهم درخصوص مالیات بر درآمد حق واگذاری محل
چنانچه بابت واگذاری محل کسب و کار یا تجارت وجهی دریافت نشده باشد، باید موضوع واگذاری دقیقا مورد بررسی واقع و با توجه به وضعیت خاص عقد فی ما بین اقدام لازم معمول گردد.درصورتی که در مقابل عدم دریافت حق واگذاری محل، مال الاجاره بیشتری نسبت به املاک مشابه بین طرفین تعیین شده باشد در این صورت نیز مطالبه مالیات منتفی خواهد بود.
برخلاف تصور برخی ماموران مالیاتی ، منظور از موقعیت تجاری آن نیست که زمین های واقع در منطقه تجاری درصورت انتقال مشمول مالیات حق واگذاری محل بشود.لذا مادام که ملک به صورت زمین بوده و فعالیت تجاری و یا کسب و کاری در آن صورت نگیرد در موارد انتقال قطعی مشمول مالیات حق واگذاری محل نخواهد بود.
در موارد پیش فروش مغازه یا محل کسب و تجارت،مبدا مرور زمان مالیاتی تاریخ تنظیم سند رسمی در صورت عدم تنظیم سند رسمی ، سی روز پس از تاریخ تحویل و تصرف توسط انتقال گیرنده می باشد.
مالیات بر درآمد حقوق
مالیات بر درآمد حقوق یکی از انواع مالیات های تکلیفی است ، بدین معنی که پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص حقوق ، مکلف می باشند که مالیات متعلقه را کسر و تا پایان ماه بعد با صورتی حاوی نام و نشانی دریافت کنندگان و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل پرداخت کنند.
مبنای اخذ مالیات بر درآمد حقوق چیست؟
به استناد ماده ۸۲ قانون مالیات های مستقیم، درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران برحسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیر نقد تحصیل می کند و مشمول مالیات بردرآمد حقوق است.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد حقوق
کلیه حقوق و مزایای حقوق بگیر مشمول مالیات بر درآمد حقوق می باشد،براین اساس مزایای غیر مستمر مانند: اضافه کار، پاداش ضمن سال ، پاداش راندمان بهره وری به عنوان درآمد ،مشمول مالیات بر درآمد حقوق می باشند.
ماخذ محاسبه درآمد مشمول مالیات بر درآمد حقوق ، کل حقوق و مزایای مستمر و غیر مستمر ، قبل از اعمال کسورات می باشد، بنابراین کسورات مختلف حقوق از قبیل حق بیمه ، بازنشستگی ، وام و مساعده ، تاثیری بر محاسبه مالیات بر درآمد حقوق ندارد.
لازم به ذکر است که باید معافیت های مقرر در قانون مالیات های مستقیم را نیز از درآمد مشمول مالیات کسر نمود.
در محاسبه درآمد غیر نقدی ناشی از مسکن و اتومبیل اختصاصی،چه چیزی ماخذ محاسبه مالیات قرار میگیرد؟
در محاسبه درآمد غیر نقدی ناشی از مسکن و اتومبیل اختصاصی، صرفا باید حقوق و مزایای مستمر نقدی مشمول مالیات، ماخذ محاسبه قرار گرفته و مبالغی که از بابت این گونه موارد از حقوق آنها کسر می گردد، باید از درآمد غیر نقدی تقویم شده نیز کسر گردد.
مسکن و اتومبیل اختصاصی براساس حقوق و مزایای مستمر نقدی محاسبه می گردد، لکن سایر مزایای غیر نقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداخت کننده حقوق محاسبه می گردد.لذا چنانچه اجناس غیر نقدی مذکور به قیمت کمتر از ارزش روز خریداری گردد،درچنین حالتی ، ماخذ مورد محاسبه ، قیمت روز نبوده بلکه قیمت تمام شده مربوطه ملاک عمل خواهد بود.
معافیت های مالیات بر درآمد حقوق شامل چه مواردی میشود؟
در قانون مالیات های مستقیم اصلاحی مورخ ۳۱/۴/۹۴ حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده از پرداخت مالیات بر درآمد حقوق معاف می باشد.
مبالغ پرداختی بابت هزینه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل از پرداخت مالیات بردرآمد حقوق معاف می باشد.
هزینه سفر برای موارد دیگر از قبیل گردشگری ، زیارت و .. مشمول مالیات بر درآمد حقوق خواهد بود.
وجوه پرداختی بابت هزینه معالجه کارکنان یا افراد تحت تکفل آنها مشمول مالیات بر درآمد حقوق نمی باشد.
درآمد پرسنل نیروهای مسلح اعم از نظامی و انتظامی ، مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان و آزادگان از پرداخت مالیات بردرآمد حقوق معاف می باشند.
چند درصد از حقوق کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته بخشوده میشود؟
پنجاه درصد مالیات حقوق کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته طبق فهرست سازمان مدیریت و برنامه ریزی بخشوده می شود.
آیا خانه های سازمانی که مورد استفاده کارگران است،مشمول معافیت مالیات بر درآمد حقوق می باشد؟
خانه های سازمانی که در اختیار ماموران کشوری گذاشته می شود مشمول مالیات بردرآمد حقوق نخواهد بود.
مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران از پرداخت مالیات بردرآمد حقوق معاف می باشد.
خانه های ارزان قیمت سازمانی در خارج از محل کارگاه ،یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار می گیرد از شمول مالیات درآمد حقوق خارج هستند(معاف)اما خانه های ارزان قیمت سازمانی که در محل مذکور در اختیار سایر کارکنان قرار گیرد به عنوان درآمد غیر نقدی حقوق محسوب گردیده و مشمول مالیات بردرآمد حقوق خواهد بود.
عیدی و پاداش سالانه تا چه مقدار مشمول معافیت مالیاتی قرار میگیرد؟
عیدی سالانه یا پاداش آخرسال جمعا معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده ۴۸ این قانون از پرداخت مالیات بردرآمد حقوق معاف بوده و سایر پرداخت های حقوق درخصوص پاداش ضمن سال مشمول مالیات بردرآمد حقوق خواهد بود.
مزایای غیر نقدی تا چه میزان مشمول معافیت مالیاتی درآمد بر حقوق میگردند؟
مزایای غیر نقدی تا حداکثر دو دوازدهم میزان معافیت مالیاتی از پرداخت مالیات بردرآمد حقوق معاف می باشد.و مازاد آن مشمول مالیات بردرآمد حقوق می باشد .
جرایم مالیات بردرآمد حقوق
طبق ماده ۱۹۷ قانون مالیات های مستقیم، اشخاصی که به شرح مقررات این قانون مکلف به تسلیم صورت یا فهرست یا قرارداد یا مشخصات راجع به مودی می باشند،درصورتی که از تسلیم آنها در موعد مقرر خودداری یا برخلاف واقع تسلیم نمایند.جریمه متعلق عبارت از: دو درصد حقوق پرداختی و درخصوص پیمانکاری، یک درصد کل مبلغ قرارداد خواهد بود.
براساس ماده ۱۹۹ قانون مزبور هرشخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر است،درصورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مودی در پرداخت خواهد داشت ،مشمول جریمه ای معادل ده درصد مالیات پرداخت نشده و دو نیم درصد مالیات به ازای هرماه تاخیر از سررسید پرداخت خواهد بود.
- مالیات بردرآمد حقوق در ارتباط با شخص حقیقی است و چنانچه شخص حقیقی مبالغی بابت انجام خدمات داشته باشد مشمول مالیات بردرآمد حقوق نبوده بلکه مشمول مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی خواهد بود.
- پرداخت کننده حقوق می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد.لذا تفاوتی بین پرداخت کنندگان حقوق از نظر تکالیف قانونی مربوط به کسر و پرداخت مالیات بردرآمد حقوق وجود ندارد.
- مالیات بردرآمد حقوق مربوط به اشخاص حقیقی می باشدکه در ایران اشتغال دارند. لذا هرشخص حقیقی اعم از ایرانی یا خارجی بابت درآمد حقوق در ایران ، مشمول مالیات بردرآمد حقوق می باشند.
- چنانچه شخص حقیقی که در خارج از ایران اشتغال داشته و در آنجا حقوق دریافت می نماید.مشمول مالیات بردرآمد حقوق دولت ایران نخواهند بود.
- درآمد مشمول بر مالیات درآمد حقوق صرفا به صورت نقد نبوده بلکه می تواند به صورت غیرنقدی نیز باشد.
مالیات بر درآمد کشاورزی
مالیات بر درآمد کشاورزی ،موضوع ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم می باشد. افراد مذکور در این ماده از پرداخت مالیات حاصل از کلیه فعالیت های کشاورزی و همچنین فعالیت های وابسته به آن ،معاف می باشند.
معافیت مالیات بر درآمد کشاورزی شامل چه فعالیت هایی میگردد؟
طبق قانون مالیات های مستقیم ، درآمد حاصل از کلیه فعالیت های کشاورزی و همچنین فعالیت های وابسته به آن از پرداخت مالیات معاف می باشد.براین اساس فصل مالیات بردرآمدکشاورزی، در قانون مالیات های مستقیم صرفا دارای یک ماده می باشد.
قانون گذار در ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم در باب مالیات بر در آمد کشاورزی چنین آورده است:
“درآمد حاصله از کلیه فعالیت های کشاورزی،دامپروری،دامداری،پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور ،صیادی و ماهیگیری ،نوغان داری، احیای مراتع و جنگل ها ،باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات معاف می باشد”
چه افرادی از شمول معافیت ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم ( مالیات بر درآمد کشاورزی )مستثنی می باشند؟
معافیت های مالیاتی مطرح در ماده ۸۱ در مورد اشخاصی است که به طور مستقیم مبادرت به انجام فعالیت های فوق می نمایند.به عبارت دیگر تولید کنندگان فعالیت های فوق الاشاره از پرداخت مالیات معاف بوده و افرادی که محصولات مذکور را از تولید کنندگان خریداری نموده و آن را به صورت عمده و یا جزیی به فروش می رسانند،مشمول مالیات خواهند بود.
شرکت های تعاونی تولید روستایی که فعالیت آنها طبق اساسنامه و در زمره عناوین مذکور در ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم باشد از مالیات بردرآمد معاف هستند.
مالیات بر درآمد مشاغل
مالیات بر درآمد مشاغل ، درآمدی است که شخص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور تحصیل نماید.این در آمد پس از کسر معافیت های مقرر در قانون مشمول مالیات بر درآمد مشاغل می باشد.همچنین درآمد شرکت های مدنی و یا درآمدهای ناشی از فعالیت های مضاربه در صورتی که عامل شخص حقیقی باشد تابع مقررات مالیات بر درآمد مشاغل می باشد.
میزان مالیات بر درآمد مشاغل
طبق ماده ۹۴ قانون مالیات های مستقیم، درآمد مالیات مودیان موضوع مالیات بر درآمد مشاغل عبارت است از: کل فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول مالیات فصول دیگر شناخته نشده، پس از کسر هزینه ها و استهلاکات .
صاحبان مشاغل موظف هستند دفاتر و یا اسناد و مدارک حسب مورد را که با رعایت اصول و ضوابط مربوط از جمله اصول و ضوابط مربوط به تنظیم دفاتر تجاری موضوع قانون تجارت در خصوص تجار تنظیم می گردد برای تشخیص درآمد مشمول مالیات ، نگهداری و اظهارنامه مالیاتی خود را براساس آنها تنظیم کنند.
دسته بندی صاحبان مشاغل
صاحبان مشاغل براساس شاخص ها و معیارهایی از قبیل نوع و یا حجم فعالیت به شرح ذیل دسته بندی می شوند:
گروه اول:
- دارندگان کارت بازرگانی (وارد کنندگان و صادرکنندگان)
- صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معاون دارای جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از وزارتخانه دیربط.
- صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر
- صاحبان بیمارستان ها و زایشگاه ها و کلینیک های تخصصی.
- صاحبان مشاغل صرافی
- فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز فعالیت از وزارتخانه ذیربط.
گروه دوم:
- صاحبان کارگاه های صنعتی
- صاحبان مشاغل ساختمانی ، تاسیسات فنی و صنعتی، نقشه کشی، نقشه برداری ، محاسبات فنی و نظارت.
- چاپخانه داران ، لیتوگراف ها، صحاف ها ، ارائه دهندگان خدمات چاپ و گرافیت ها.
- صاحبان مراکز ارتباطات رایانه ای
- وکلاء ، کارشناسان ، مترجمان رسمی دادگستری، مشاوران حقوقی و اعضای سازمان نظام مهندسی
- محققان ، پژوهشگران و کارشناسان آزاد که به تهیه و ارائه طرح های تحقیقاتی اشتغال دارند.
- دلالان و حق العمل کاران و کارگزاران.
- صاحبان مراکز فرهنگی ، هنری، فرهنگسراها ، کانون های حرفه ای و انجمن های صنفی تخصصی.
- صاحبان سینماها ،تماشاخانه ها و مکانهای تفریحی و ورزشی.
- صاحبان مشاغل فیلم برداری ، دوبلاژ، مونتاژ،و سایر خدمات سینمایی.
- پزشکان،دندانپزشکان که دارای مطب هستند و دامپزشکان که به حرفه دامپزشکی اشتغال دارند.
- صاحبان آزمایشگاه ها ، رادیولوژی ها ، فیزیوتراپی ها ، سونوگرافی ها ، سی تی اسکن ها ، سالن های زیبایی و دیگر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی طبی و غیر طبی ، صاحبان داروخانه ها ،لابراتورهای داندانسازی، مراکز ترک اعتیاد ، موسسات ترمیم و کاشت مو ، سازندگان اعضای مصنوعی ، مراکز بینایی سنجی و شنوایی سنجی، مشاوره ژنتیک ، مشاوره روانسنجی و روانشناسی ، دفاتر خدمات پرستاری ، مامایی و مراکز خدمات آمبولانس.
- صاحبان میهمان سراها، میهمان پذیرها و مسافرخانه ها.
- صاحبان تالارهای پذیرایی ، رستوران ها ، تهیه کنندگان غذاهای آماده ، ارائه دهندگان خدمات پذیرایی و کرایه دهندگان ظروف.
- صاحبان دفاتر اسناد رسمی
- صاحبان تعمیرگاههای مجاز و اتوسرویس ها
- صاحبان نمایشگاه ها و فروشگاه های اتوموبیل و بنگاه های معاملات املاک و آژانس های کرایه اتومبیل.
- سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر
- فروشندگان آهن آلات و مصالح ساختمانی ، دارنده عاملیت فروش یا توزیع.
- صاحبان دفاتر خدمات ارتباطی ، خدمات دولت الکترونیک و دفاتر خدمات الکترونیک شهر.
- صاحبان جایگاه های سوخت
- صاحبان مهدکودک و پیش دبستانی
- ناشران و صاحبان موسسات انتشاراتی.
- صاحبان دفاتر خدمات پیک موتوری
- صاحبان دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی
- شیرینی فروشان و قنادی های دارای کارگاه
- صاحبان کارگاه های تولید نان های حجیم ، فانتزی و صنعتی.
گروه سوم:
- تمامی مشاغل که در زمره گروه اول و دوم نباشند جزء گروه سوم محسوب می شوند.
مالیات بر درآمد نقل و انتقال املاک
مالیات بر درآمد نقل و انتقال املاک در قانون مالیاتی پیشبینی شده است .به عبارت دیگر،نقل و انتقال قطعی املاک مشمول مالیات می باشد و بر این اساس طبق ماده ۵۹ قانون مالیات های مستقیم ، به ماخذ ارزش معاملاتی و به نرخ ۵ درصد در تاریخ انتقال از طرف مالکان عین ، مشمول مالیات می گردد.
ماخذ مالیات بر درآمد نقل و انتقال املاک چیست؟
ماخذ شمول مالیات در مورد نقل و انتقال املاک ، ارزش روز یا ارزش تعیین شده در قرارداد یا قولنامه نیست، بلکه صرفا ارزش معاملاتی املاک می باشد.
اما در این مورد یک استثناء وجود دارد و آن زمانی است که انتقال گیرنده دولت یا شهرداری ها یا موسسات وابسته به آنها می باشد، همچنین در مواردی که ملک به وسیله اجرای ثبت یا سایر ادارات دولتی به قائم مقامی مالک انتقال داده می شود.
چنانچه بهای مذکور در سند کمتر از ارزش معاملاتی باشد در محاسبه مالیات ، بهای مذکور در سند به جای ارزش معاملاتی ، هنگام نقل و انتقال حسب مورد ملاک عمل قرار خواهد گرفت.
مرجع تعیین ارزش معاملاتی املاک
تعیین ارزش معاملاتی املاک بر عهده کمیسیون تقویم املاک می باشد.
کمیسیون مزبور موظف است ارزش معاملاتی موضوع این قانون را در سال اول معادل دو درصد میانگین قیمت های روز منطقه تعییین کند .این شاخص هرسال به میزان دو واحد درصد افزایش می یابد. تا زمانی که ارزش معاملاتی هر منطقه به بیست درصد میانگین قیمت های روز املاک برسد.
کمیسیون تقویم املاک متشکل از ۵ عضو می باشد که در تهران از نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور و وزارتخانه های راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی ، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و شورای اسلامی شهر و در سایر شهرها از مدیران کل یا روسای ادارات امور مالیاتی ، راه و شهرسازی جهاد کشاورزی و ثبت اسناد و املاک و یا نمایندگان آنها و نماینده شورای اسلامی شهر تشکیل و هر سال یکبار نسبت به تعیین ارزش معاملاتی املاک به تفکیک عرصه و اعیان اقدام می نماید.
در چه مواردی نقل و انتقال املاک مشمول مالیات نمیگردد؟
- نقل و انتقال قطعی املاک که در اجرای قوانین و مقررات اصلاحات ارضی به عمل آمده یا خواهد آمد.
- انتقال واحدهای مسکونی از طرف شرکت های تعاونی مسکن به اعضای آنها.
- فسخ معاملات قطعی املاک براساس حکم مراجع قضایی به طور کلی و اقاله یا فسخ معاملات قطعی املاک در سایر موارد تا ۶ ماه بعد از انجام معامله ، به عنوان معامله جدید مشمول مالیات نقل و انتقال نخواهد بود.
- املاکی که در اجرای ماده ۳۴ قانون ثبت و اصلاحات بعدی آن به دولت تملیک شود.
- هرگونه مال یا وجوهی که از طرف وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی یا شهرداری ها بابت عین یا حقوق راجع به املاک و اراضی برای ایجاد یا توسعه مناطق نظامی یا مرافق عامه از قبیل توسعه یا احداث جاده ، راه آهن ، خیابان، معابر، لوله کشی آب و نفت و گاز ، حفر نهر و نظایر آنها به مالک یا صاحب عین تعلق می گیرد یا به حساب وی به ودیعه گذاشته می شود.
- املاکی که طبق قوانین مربوطه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده یا می رسد ، در صورت انتقال به سازمان میراث فرهنگی کشور نسبت به کل مالیات نقل و انتقال قطعی معاف هستند.و در سایر موارد که مالکیت در دست اشخاص باقی می ماند نسبت به ۵۰ درصد مالیات معاف می باشند.
- هرگونه وجه یا مالی که از طرف سازمان میزاث فرهنگی بابت تملک املاک یا حقوق واقع در محدوده طرح های نوسازی ، بهسازی ، و بازسازی محلات قدیمی و بافت های فرسوده شهرها به مالکین یا صاحبان حق تعلق می گیرد .
- زمین هایی که از طریق سند عادی معامله گردیده است در موقع تنظیم سند رسمی به نام خریدار ، قیمت اعیانی احداث شده به وسیله خریدار ، در محاسبه منظور نخواهد شد.مشروط بر این که موضوع مورد تائید مراجع ذیصلاح دولتی یا محاکم قضایی یا شهرداری محل که ملک در محدوده آن واقع است قرار گرفته باشد.
تفاوت مالیات بر درآمد نقل و انتقال املاک در معاملات با اسناد رسمی و غیر رسمی
- معاملات به موجب اسناد رسمی : در مواردی که معاملات املاک به موجب اسناد رسمی انجام میگیرد، مودی مکلف است قبل از انجام معامله میزان دریافتی و یا درآمد موضوع هریک از مالیات های مندرج در ماده ۱۸۷ این قانون را به تفکیک به اداره امور مالیاتی ذیربط اعلام دارد.
- معاملات به موجب اسناد غیر رسمی :لکن در مواردی که معاملات املاک به موجب اسناد رسمی انجام نمی گیرد انتقال گیرنده مکلف است مراتب را ظرف سی روز از انجام معامله کتبا به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک اطلاع دهد.
نکات مهم درخصوص مالیات بر نقل و انتقال املاک
- چنانچه پس از پرداخت مالیات از طرف مودی معامله انجام نشود اداره امور مالیاتی مربوط مکلف است بنا به درخواست مودی و تائید دفتر اسناد رسمی مربوط ، مبنی بر عدم ثبت معامله ظرف پانزده روز از تاریخ اعلام دفتر اسناد رسمی ، مالیات وصول شده متعلق به معامله انجام نشده را از محل وصولی جاری مسترد دارد.
- در مورد املاک با عنوان دستدارمی یا عناوین دیگر که حسب عرف محل در تصرف شخصی است چنانچه متصرف تمامی حقوق خود نسبت به ملک را به دیگری منتقل نماید انتقال مزبور مشمول مالیات نقل و انتقال قطعی املاک خواهد بود.
- از نظر مالیاتی مستاجرین املاک اوقافی اعم از این که اعیان مستحدثه در آن داشته یا نداشته باشند نسبت به عرصه مشمول مقررات این فصل خواهند بود و در محاسبه مالیات این گونه مودیان تاریخ اشاره به جای تاریخ تملک منظور می گردد.
مالیات بردرآمد شرکت ها و اشخاص حقوقی
مالیات بر درآمد شرکت ها و اشخاص حقوقی ،یکی ازموارد مالیاتی است این موضوع در ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم بیان شده است.
نرخ مالیات بر درآمد شرکت ها و اشخاص حقوقی چه میزان می باشد؟
درماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم مقرر شده است که جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیر، معاف و کسر معافیت های مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد خواهند بود.
با توجه به تبصره ۱ ماده فوق در مورد اشخاص حقوقی ایرانی غیر تجاری که به منظور تقسیم سود تاسیس نشده اند درصورتی که دارای فعالیت انتفاعی باشند از ماخذ کل درآمد مشمول مالیات فعالیت انتفاعی آن ها مالیات به نرخ مقرر در این ماده وصول می شود.
نحوه محاسبه مالیات بردرامد شرکت ها و اشخاص حقوقی به چه صورت می باشد؟
تا قبل از اصلاحیه ۱۳۸۰/۱۱/۲۷ ، محاسبه مالیات شرکت ها به این صورت بود که چنانچه اشخاص مذکور دارای فعالیت انتفاعی بودند و در جمع فعالیت های خود سود داشتند، این سود درآمد مشمول مالیات محسوب و به نرخ مذکور در ماده۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم مشمول مالیات بود.لکن پس از اصلاحیه ۱۳۸۰/۱۱/۲۷ چنانچه اشخاص حقوقی مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۰۵ دارای فعالیت انتفاعی باشند از ماخذ کل درآمد مشمول فعالیت انتفاعی آنها مالیات به نرخ مقرر در این ماده وصول می شود.
طبق تبصره ۲ ماده۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم ، اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران به استثنای مشمولان تبصره ۵ ماده ۱۰۹ و ماده ۱۱۳ قانون مالیات های مستقیم ،از ماخذ کل درآمد مشمول مالیاتی که از بهره برداری سرمایه در ایران یا از فعالیت هایی که مستقیما یا به وسیله نمایندگی در ایران انجام می دهند یا از واگذاری امتیازات و سایر حقوق خود، انتقال دانش فنی ، دادن تعلیمات، کمک های فنی یا واگذاری فیلم های سینمایی از ایران تحصیل می کنند.به نرخ مذکور در این ماده مشمول مالیات خواهد بود.
لازم به ذکر است که موقع احتساب مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی اعم از ایرانی یا خارجی ، مالیات هایی که قبلا پرداخت شده است با رعایت مقررات مربوط از مالیات متعلق کسر خواهد شد و اضافه پرداختی از این بابت قابل استرداد است.
همچنین اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به سود سهام یا سهم الشرکه دریافتی از شرکت های سرمایه پذیر مشمول مالیات دیگری نخواهند بود.
مالیات شرکت های سرمایه گذار
طبق تبصره ۴ ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت به سود سهام یا سهم الشرکه دریافتی از شرکت های سرمایه پذیر مشمول مالیات دیگری نخواهند بود.
درصورتی که شرکت سرمایه پذیر ضمن رعایت قوانین و مقررات مربوط به تجدید ارزیابی دارایی ها از جمله آئین نامه موضوع ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم، حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاحیه بعدی آن و یا طبق آئین نامه موضوع تبصره ۱ ماده ۱۴۹ قانون مذکور حسب مورد مشمول مالیات نشود، به تبع آن شرکت سرمایه گذار نیز مشمول مالیات بردرآمد سهم مازاد مذکور نخواهد بود.
مالیات شرکت ها و اتحادیه های تعاونی متعارف و شرکت های تعاونی سهامی عام
طبق تبصره ۶ الحاقی به ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم ، درآمد مشمول مالیات ابرازی شرکت ها و اتحادیه های تعاونی متعارف و شرکت های تعاونی سهامی عام مشمول بیست و پنج درصد تخفیف از نرخ موضوع این ماده می باشد.
چه تخفیف های مالیاتی درخصوص اشخاص حقوقی قابل اعمال است؟
تبصره ۷ ماده ۱۰۵قانون مالیات های مستقیم، اشعار می دارد که: به ازای هر ده درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص حقوقی نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آنها، یک واحد درصد و حداکثر تا ۵ واحد درصد از نرخ های مذکور کاسته می شود.
شرط برخورداری از این تخفیف: تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و ارائه اظهارنامه مالیاتی مربوط به سال جاری در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است.
در مواردی که تعیین مالیات اشخاص حقوقی تخفیف موضوع تبصره های ۶ و ۷ ماده ۱۰۵ قانون فوق توامان قابل اعمال باشد، می بایست ابتدا تخفیف نرخ تبصره ۶ و سپس تخفیف نرخ تبصره ۷ اعمال گردد.
چنانچه در تعیین مالیات اشخاص حقوقی لازم باشد تخفیف موضوع تبصره ۷ ماده ۱۰۵ و معافیت بند (ر) ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم اعمال شود،مقتضی است ابتدا تخفیف موضوع تبصره ۷ و سپس معافیت موضوع بند (ر) ماده ۱۳۲ قانون مذکور اعمال گردد.
نکته حائز اهمیت این است که درمواردی که اشخاص حقوقی در دوره سال مالی قبل کمتر از یکسال مالیاتی فعالیت داشته اند و یا سال مالی خود را تغییر داده باشند، اعمال مفاد تبصره ۷ ماده ۱۰۵قانون مالیات هایمستقیم فارغ از مدت فعالیت در مورد این گونه مودیان نیز جاری می باشد.
مالیات در صورتیکه اشخاص حقوقی و شرکت ها با هم ادغام شوند چگونه محاسبه میگردد؟
طبق ماده ۱۱ قانون مالیات های مستقیم شرکت هایی که با تاسیس شرکت جدید با حفظ شخصیت حقوقی یک شرکت در هم ادغام یا ترکیب می شوند از لحاظ مالیاتی مشمول مقررات زیر می باشند:
- تاسیس شرکت جدید یا افزایش سرمایه شرکت موجود تا سقف مجموع سرمایه های ثبت شده شرکت های ادغام یا ترکیب شده ، از پرداخت نیم در هزار حق تمبر موضوع ماده ۴۸ این قانون معاف است.
- انتقال دارایی های شرکت های ادغام یا ترکیب شده به شرکت جدید یا شرکت موجود ، حسب مورد به ارزش دفتری، مشمول مالیات مقرر در این قانون نخواهد بود.
- عملیات شرکت های ادغام یا ترکیب شده به شرکت جدید یا شرکت موجود، مشمول مالیات دوره انحلال موضوع بخش مالیات بردرآمد این قانون نخواهد بود.
- استهلاک دارایی های منتقل شده به شرکت جدید یا شرکت موجود باید براساس روال قبل از ادغام یا ترکیب ادامه یابد.
- هرگاه در نتیجه ادغام درآمدی به هریک از سهامداران در شرکت های ترکیب شده تعلق گیرد طبق مقررات مربوط مشمول مالیات خواهد بود.
- کلیه تعهدات و تکالیف مالیاتی شرکت های ترکیب شده به عهده شرکت جدید یا موجود حسب مورد می باشد.
مالیات بردرآمد انحلال شرکت ها و اشخاص حقوقی
طبق ماده ۱۱۴ قانون مالیات های مستقیم ، آخرین مدیر یا مدیران شخص حقوقی مشترکا موظف هستند قبل از تاریخ تشکیل مجمع عمومی یا سایر ارکان صلاحیت دار که برای اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شخص حقوقی دعوت شده است اظهارنامه حاوی صورت دارایی و بدهی شخص حقوقی در تاریخ دعوت روی نمونه ای که بدین منظور از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می گردد تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم نمایند.اظهارنامه ای که حداقل حاوی امضاء یا امضاهای مجاز و حسب مورد مهر موسسه برطبق اساسنامه باشد برای اداره امور مالیاتی معتبر خواهد بود.
ماخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی که منحل می شوند،چه می باشد؟
ماخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی که منحل می شوند ، ارزش دارایی شخص حقوقی است منهای بدهی ها و سرمایه پرداخت شده و اندوخته ها و مانده سودهایی که مالیات آن قبلا پرداخت گردیده است.
ارزش دارایی شخص حقوقی نسبت به آنچه قبلا فروش رفته براساس بهای فروش و نسبت به بقیه براساس بهای روز انحلال تعیین می شود.
تکالیف مدیران تصویه در انحلال شرکت ها و اشخاص حقوقی چه میباشد؟
تکالیف قانونی مدیران تصفیه نیز طبق ماده۱۱۶ قانون مالیات های مستقیم مشخص گردیده که براساس آن مدیران تصفیه مکلف می باشند، ظرف ۶ ماه از تاریخ انحلال اظهارنامه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شخص حقوقی را براساس ماده ۱۱۵ این قانون تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.
ماموران مالیاتی مکلف هستند به اظهارنامه مربوط به آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی خارج از نوبت رسیدگی نموده و درصورتی که به مندرجات آن اعتراض داشته باشد حداکثر ظرف یکسال از تاریخ تسلیم اظهارنامه مالیات متعلق را به موجب برگ تشخیص تعیین و ابلاغ نماید.وگرنه مالیات متعلق به اظهارنامه تسلیمی به وسیله مدیران تصفیه قطعی تلقی می گردد.
درصورت عدم تسلیم اظهارنامه توسط مدیران اشخاص حقوقی یا تسلیم اظهارنامه خلاف واقع و مدیران تصفیه درصورت عدم رعایت مقررات ماده ۱۱۶ این قانون و ضامن یا ضامن های شخص حقوقی و شرکای ضامن متضامنا و کلیه کسانی که دارایی شخص حقوقی بین آنان تقسیم گردیده به نسبت سهمی که از دارایی شخص حقوقی نصیب آنان شده است.مشمول پرداخت مالیات و جرایم متعلقه خواهند بود.به شرط آنکه ظرف مهلت مقرر در ماده ۱۵۷ این قانون از تاریخ درج آگهی انحلال در روزنامه رسمی مطالبه شده باشد.
مالیات بردرآمد ناشی از منابع مالی مختلف
مالیات بردرآمد ناشی از منابع مالی مختلف ، بخش دیگری از قانون مالیات های مستقیم میباشد که به بررسی آنها در این مقاله پرداخته میشود.
در قانون مالیات های مستقیم کدام بدهی ها قابل مطالبه نمی باشند؟
طبق ماده ۱۳۰ قانون مالیات های مستقیم ،بدهی های گذشته موضوع مواد ۳ تا ۱۶ و تبصره ۳ ماده ۵۹ ،ماده ۱۲۹ و اصلاحیه های بعدی آن قابل مطالبه نخواهد بود.
وزارت امور اقتصادی و دارایی کدام بدهی های مالیاتی را میتواند مورد بخشودگی قرار دهد؟
طبق تبصره ماده۱۳۰ قانون مالیات های مستقیم، وزارت امور اقتصادی و دارایی می تواند بدهی مالیات هایی که سال تحصیل درآمد مربوط به تعلق آنها حسب مورد قبل از سال ۸۱ باشد را تا سقف ده میلیون ریال برای هر مودی در نقاطی که مقتضی بداند کلا یا جزئا مورد بخشودگی قرار دهد.
نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی چه مقدار می باشد؟
طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم ،نرخ مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای است،بدین صورت می باشد:
- تا ۵۰۰ میلیون ریال به نرخ ۱۵ درصد.
- از ۵۰۰ میلیون ریال تا یک میلیارد ریال به نرخ ۲۰ درصد.
- مازاد یک میلیارد ریال به نرخ ۲۵ درصد.
در چه صورتی از نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی کاسته میشود؟
طبق تبصره ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم به ازای هر ده درصد افزایش درآمد ابرازی مشمولان مالیاتی اشخاص حقیقی موضوع ماده۱۳۱ قانون مذکور ،نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آنها ، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخ های مذکور کاسته می شود.
شرط برخورداری از تخفیف مقرر شده جهت کاستن از نرخ مالیات بر در آمد اشخاص حقیقی مشمول ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم ،منوط به تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوطه در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است.
معافیت های مالیاتی
معافیت های مالیاتی در قانون مالیات های مستقیم پیش بینی شده است.که در این مقاله با استناد به مواد قانون مالیات های مستقیم، به بررسی مصادیق معافیت های مالیاتی پرداخته میشود.
معافیت مالیاتی ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم
طبق ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم:
درآمد ابرازی ناشی از فعالیت های تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیر دولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی که از تاریخ اجرای این ماده از طرف وزارتخانه های ذیربط برای آنها پروانه بهره برداری صادر یا قرارداد استخراج و فروش منعقد می شود.
درآمدهای خدماتی بیمارستان ها، هتل ها، و مراکز اقامتی گردشگری اشخاص یاد شده که از تاریخ مذکور از طرف مراجع قانونی ذیربط برای آنها پروانه بهره برداری یا مجوز صادر می شود.
از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج یا فعالیت به مدت ۵ سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ده سال معاف از پرداخت مالیات می باشند.
مودیان مشمول ماده فوق مکلف به تسلیم اظهارنامه ،دفاتر قانونی ،اسناد و مدارک حسابداری حسب مورد ، برای درآمدهای خود به ترتیب مقرر در این و در مواعد مشخص شده به سازمان امور مالیاتی کشور می باشند.
سازمان مذکور نیز مکلف به بررسی اظهارنامه و تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان براساس مستندات ،مدارک و اظهارنامه مذکور است.
پس از تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان ، مالیات آنها با نرخ صفر محاسبه می شود.
لازم به ذکر است که واحدهای تولیدی خدماتی و سایر مراکز موضوع این ماده که دارای بیش از ۵۰ نفر نیروی کار شاغل باشند،چنانچه در دوره معافیت،هرسال نسبت به سال قبل نیروی کار مشاغل خود را حداقل ۵۰ درصد افزایش دهند، به ازای هرسال افزایش کارکنان یک سال اضافه می شود.
معافیت مالیاتی ماده ۱۳۲ قانون مذکور برای واحدهای اقتصادی مذکور موضوع این ماده واقع در شهرک های صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی به مدت ۲ سال و در صورت استقرار شهرک های صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته ،به مدت ۳ سال افزایش می یابد.
معافیت مالیاتی ماده ۱۳۴ قانون مالیات های مستقیم
براساس ماده ۱۳۴ قانون مالیات های مستقیم درآمد حاصل از فعالیت موسسات ذیل مشمول معافیت مالیاتی می باشند.
درآمد حاصل از تعلیم و تربیت:درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس غیرانتفاعی اعم از ابتدایی، راهنمایی ،متوسطه، فنی و حرفه ای ،آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد دارای مجوز از سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور،دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی غیر انتفاعی و مهدهای کودک در مناطق کمتر توسعه یافته و روستاها.
درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی: درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی بابت نگهداری اشخاص معلول ذهنی و حرکتی که حسب مورد دارای پروانه فعالیت از مراجع ذی ربط هستند .
درآمد باشگاه ها و موسسات ورزشی: درآمد باشگاه ها و موسسات ورزشی دارای مجوز از سازمان تربیت بدنی حاصل از فعالیت های منحصرا ورزشی.
معافیت مالیاتی ماده ۱۳۶ قانون مالیات های مستقیم
طبق ماده ۱۳۶ قانون مالیات های مستقیم ،وجوه پرداختی بابت انواع بیمه عمر و زندگی از طرف موسسات بیمه که موجب قراردادهای منعقده بیمه عاید ذینفع می شود از پرداخت مالیات معاف است.
معافیت مالیاتی ماده ۱۳۷ قانون مالیات های مستقیم
به استناد ماده ۱۳۷ قانون مالیات های مستقیم درآمد حاصل از هزینه های درمانی پرداختی یا حق بیمه پرداختی از شمول مالیات معاف می باشند.
هزینه های درمانی پرداختی هر مودی: هزینه های درمانی پرداختی هر مودی بابت معالجه خود یا همسر و اولاد و پدر و مادر و برادر و خواهر تحت تکفل در یکسال مالیاتی به شرط این که اگر دریافت کننده موسسه درمانی یا پزشک مقیم ایران باشد دریافت وجه را گواهی نماید و چنانچه به تائید وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی به علت فقدان امکانات معالجه در خارج از ایران صورت گرفته است پرداخت هزینه مزبور به گواهی مقامات رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران در کشور محل معالجه یا وزارت بهداشت درمان و آموزشی پزشکی رسیده باشد. هزینه های مزبور از درآمد مشمول مالیات مودی کسر می گردد.
حق بیمه پرداختی هرشخص حقیقی به موسسات بیمه ایرانی: حق بیمه پرداختی هرشخص حقیقی به موسسات بیمه ایرانی بابت انواع بیمه های عمر و زندگی و بیمه های درمانی از درآمد مشمول مالیات مودی کسر می گردد.
در معلولان و بیماران خاص و صعب العلاج علاوه بر هزینه های مذکور، هزینه مراقبت و توانبخشی آنان نیز قابل کسر از درآمد مشمول مالیات معلول یا بیمار یا شخصی که تکفل او را عهده دار است می باشد.
معافیت مالیاتی ماده ۱۳۸ مکرر قانون مالیات های مستقیم
طبق ماده ۱۳۸ مکرر قانون مالیات های مستقیم ،اشخاصی که آورده نقدی برای تامین مالی پروژه- طرح و سرمایه در گردش بنگاه های تولیدی را در قالب عقد مشارکتی فراهم نمایند، معادل حداقل سود مورد انتظار عقود مشارکتی مصوب شورای پول و اعتبار از پرداخت مالیات بردرآمد معاف می شوند. و برای پرداخت کننده سود، معادل سود پرداختی مذکور به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی می شود.
اشخاصی که از معافیت موضوع این ماده استفاده می نمایند حق ندارند تا دو سال آورده نقدی را از بنگاه های تولیدی خارج کنند.چنانچه آورده نقدی خود را کاهش دهند، به میزان ارزش روز معافیت استفاده شده ،مالیات سال خروج آورده نقدی اضافه می شود.
معافیت مالیاتی ماده ۱۳۹ قانون مالیات های مستقیم
طبق ماده ۱۳۹ موارد ذیل معاف از مالیات هستند:
- موقوفات،نذورات،پذیره ،کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی آستان قدس رضوی، آستان حضرت عبدالعظیم حسنی،آستانه حضرت معصومه ، آستان شاهچراغ، آستان مقدس امام خمینی ، مساجد، حسینیه ها، تکایا، و سایر متبرکه از پرداخت مالیات معاف است.
- کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی سازمان هلال احمر .
- کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی صندوق های پس انداز بازنشستگی و سازمان بیمه خدمات درمانی و سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه تامین اجتماعی روستائیان و عشایر و حق بیمه و حق بازنشستگی سهم کارکنان و کارفرما و جریمه های دریافتی مربوط توسط آنها.
- کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی مدارس علوم اسلامی.
- کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی نهادهای انقاب اسلامی .
- قسمتی از درآمد صندوق عمران موقوفات کشور که به مصرف عمران موقوفات برسد.
- درآمد اشخاص از محل وجوه بریه ولی فقیه، خمس و زکات.
- قسمتی از درآمد موقوفات عام که طبق موازین شرعی به مصرف اموری از قبیل تبلیغات اسلامی ، تحقیقات فرهنگی ،علمی، دینی،فنی، اختراعات،اکتشافات ، تعلیم و تربیت،بهداشت و درمان،بنا و نگهداری و تعمیر مساجد و مصلاها و حوزه های علمیه و مدارس علوم اسلامی و مدارس و دانشگاه های دولتی ،مراسم تعزیه و اطعام،تعمیر آثار باستانی ،امور عمرانی و آبادانی، هزینه یا وام تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان،کمک به مستضعفان و آسیب دیدگان حوادث ناشی از سیل، زلزله ، آتش سوزی ،جنگ و حوادث غیر مترقبه دیگر برسد، ساخت و تعمیر و نگهداری مراکز نگهداری کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست در گروه های سنی و جنسی مختلف،مراکز نهگداری و مراقبت سالمندان ،کارگاه های حرفه آموزی، و اشتغال مصدومان ضایعه نخاعی ،معلولان جسمی و حرکتی ،زنان سرپرست خانوار و دختران خودسرپرست،مراکز آموزشی،توانبخشی و حرفه آموزی ، معلولان ذهنی و کودکان نابینا،کم بینا،کم شنوا و سایر مراکز و اماکنی که بتوانند در خدمت مددجویان سازمان های حمایتی بهزیستی کشور قرار گیرند.
معافیت مالیاتی ماده ۱۴۱ قانون مالیات های مستقیم
طبق ماده۱۴۱ قانون مالیات های مستقیم ،درآمد حاصل از صادرات موارد ذیل معاف از پرداخت مالیات می باشند.
۱۰۰درصد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیر نفتی و محصولات بخش کشاورزی و بیست درصد درآمد حاصل از صادرات مواد خام معاف از مالیات هستند.
درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که به صورت ترانزیت به ایران وارد می شوند و بدون تغییر در ماهیت یا با انجام کاری بر روی آن صادر می شوند، نیز معاف از مالیات می باشند،
معافیت مالیاتی ماده ۱۴۲ قانون مالیاتهای مستقیم
طبق ماده فوق درآمد کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات معاف است.
معافیت مالیاتی ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم
ماده ۱۴۳قانون مالیات های مستقیم کالاهای زیر را معاف از مالیات دانسته است:
- ده درصد از مالیات بردرآمد حاصل از فروش کالاهایی که در بورس های کالایی پذیرفته شده و به فروش می رسد.
- ده درصد از مالیات بردرآمد شرکت هایی که سهام آنها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی پذیرفته می شود.
- پنج درصد از مالیات بردرآمد شرکت هایی که سهام آنها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می شود.
طبق ماده مذکور شرکت هایی که سهام آنها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی یا بازارهای خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می شود،درصورتی که در پایان دوره مالی به تائید سازمان حداقل ۲۰ درصد سهام شناور آزاد داشته باشند، معادل دو برابر معافیت های فوق از بخشودگی مالیاتی برخوردار می شوند.
درشرکت های سهامی پذیرفته شده در بورس،اندوخته صرف سهام مشمول مالیات مقطوع به نرخ نیم درصد خواهد بود.و به این درآمد مالیات دیگر تعلق نمی گیرد.
معافیت مالیاتی ماده ۱۴۳ مکرر قانون مالیات های مستقیم
طبق این ماده از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکت ها اعم از ایرانی و خارجی در بورس ها یا بازارهای خارج از بورس دارای مجوز ، مالیات مقطوعی به میزان نیم درصد ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام وصول خواهد شد.و از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بردرآمد نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام و مالیات برارزش افزوده خرید و فروش مطالبه نخواهد شد.
در این مواقع لازم است کارگزاران بورس ها و بازارهای خارج از بورس، مالیات یاد شده را هنگام هر نقل و انتقال از انتقال دهنده وصول و به حساب تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز نمایند.و ظرف ده روز از تاریخ انتقال، رسید آن را به همراه فهرستی حاوی تعداد و مبلغ فروش سهام و حق تقدم مورد انتقال به اداره امور مالیاتی محل ارسال کنند.
معافیت مالیاتی ماده ۱۴۴ قانون مالیات های مستقیم
طبق ماده ۱۴۴ قانون مزبور ،جهیزیه منقول و مهریه اعم از منقول و غیر منقول و جوایز علمی و بورس های تحصیلی و درآمدی که بابت حق اختراع یا حق اکتشاف عاید مخترعین و مکتشفین می گردد معاف از مالیات هستند.
همچنین درآمدهای ناشی از فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی مراکزی که دارای پروانه تحقیق از وزارتخانه های ذیصلاح می باشند به مدت ده سال از تاریخ اجرای این اصلاحیه معاف از پرداخت مالیات هستند.
معافیت مالیاتی ماده ۱۴۵ قانون مالیات های مستقیم
از دیگر موارد معافیت مالیاتی سود دریافتی به هرعنوان در موارد زیر از پرداخت مالیات معاف است:
- سود متعلق به سپرده های مربوط به کسور بازنشستگی و پس انداز کارمندان و کارگران نزد بانک های ایرانی در حدود مقررات استخدامی مربوطه.
- سود یا جوایز متعلق به حساب های پس انداز و سپرده های مختلف نزد بانک های ایرانی یا موسسات اعتباری
- جوایز متعلق به اوراق قرضه دولتی و اسناد خزانه.
- سود پرداختی بانک خهای ایرانی به بانک های خارج از ایران بابت اضافه برداشت و سپرده ثابت به شرط معامله متقابل
- سود و جوایز متعلق به اوراق مشارکت.
معافیت مالیاتی ماده ۱۴۶ قانون مالیات های مستقیم
طبق این ماده کلیه معافیت های مدت دار که به موجب قوانین مالیاتی و مقررات قبلی مقرر شده است با رعایت مقررات مربوط تا انقضاء مدت به قوت خود باقی است.
ضمنا با توجه به تبصره ماده۱۴۶ قانون مالیات های مستقیم: مالیات سود متعلق به قبوض اقساطی اصلاحات ارضی کماکان بخشوده خواهد بود.
تشویق های مالیاتی
تشویق های مالیاتی در قانون مالیات های مستقیم پیشبینی شده است این امر، جهت پرداخت به موقع مالیات، معافیت هایی را در نظرگرفته است.
در صورتی که مودیان مالیاتی در پرداخت مالیات خوش حساب باشند چه مزیتی در قانون برای آنها لحاظ شده است؟
- یکی از تشویق های مالیاتی ماده ۱۸۹ قانون مالیات های مستقیم می باشد.
طبق ماده مذکور اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی که طی سه سال متوالی ترازنامه و حساب سود و زیان و دفاتر و مدارک آنان مورد قبول قرار گرفته باشد و مالیات هرسال را در سال تسلیم اظهارنامه بدون مراجعه به هیات های حل اختلاف مالیاتی پرداخت کرده باشند،معادل ۵ درصد اصل مالیات سه سال مذکور، به عنوان جایزه خوش حسابی از محل وصولی های جاری پرداخت یا در حساب سنوات بعد آنان منظور خواهد شد. برنده جایزه مزبور از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.
- یکی دیگر از تشویق های مالیاتی ماده ۱۹۰ قانون مالیات های مستقیم می باشد.
در واقع اشخاصی که از تشویق های مالیاتی ماده۱۸۹ قانون مالیات های مستقیم استفاده مینمایند، علاوه بر جایزه ای که در این ماده برای آنها درنظر گرفته شده است مشمول ماده ۱۹۰ قانون مالیات های مستقیم نیز می باشند.
طبق ماده ۱۹۰ قانون مالیات های مستقیم، علی الحساب پرداختی بابت مالیات عملکرد هرسال مالی قبل از سررسید مقرر در این قانون برای پرداخت مالیات عملکرد، موجب تعلق جایزه ای معادل یک درصد مبلغ پرداختی به ازای هرماه تا سررسید مقرر خواهد بود.که از مالیات متعلق همان عملکرد کسر خواهد شد.
مودیان مالیاتی در چه صورتی از هشتاد درصد جرایم مقرر در این قانون معاف میگردند؟
براساس تبصره ۱ ماده ۱۹۰قانون مالیات های مستقیم ،مودیانی که به تکالیف قانونی خود راجع به تسلیم به موقع اظهارنامه یا ترازنامه و حساب سود و زیان و پرداخت یا ترتیب دادن پرداخت مالیات طبق اظهارنامه یا ترازنامه و حساب و سود و زیان و حسب مورد ارائه به موقع دفاتر و اسناد و مدارک خود اقدام نموده اند در موارد مذکور در ماده ۲۳۹ این قانون ،هرگاه برگ تشخیص مالیاتی صادره را قبول یا با اداره امور مالیاتی توافق نمایند و نسبت به پرداخت مالیات متعلقه یا ترتیب دادن پرداخت آن اقدام کنند، از هشتاد درصد جرایم مقرر در این قانون معاف خواهند بود.
درصورتی که این گونه مودیان ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ برگ قطعی مالیات نسبت به پرداخت یا ترتیب دادن پرداخت آن اقدام نمایند،از چهل درصد جرایم متعلقه مقرر در این قانون معاف خواهند بود.
تقسیط مالیات
تقسیط مالیاتی در ماده ۱۶۷ قانون مالیات های مستقیم پیشبینی شده است.طبق ماده مذکور، وزارت امور اقتصادی و دارایی و یا سازمان امور مالیاتی کشور میتواند بدهی مالیاتی مودیانی که قادر به پرداخت آن بطور یک جا نیستند را از تاریخ ابلاغ برگ قطعی حداکثر به مدت سه سال تقسیط نماید.
مبنای تقسیط بدهی مالیاتی مودی چه مواردی می باشد؟
مبنای تقسیط بدهی مالیاتی مودیان مالیاتی ماده ۱۶۷ قانون مالیات های مستقیم می باشد.
در این ماده از عبارت (می تواند) استفاده شده است و با توجه تعامل با مودیان و مساعدت در پرداخت بدهی آنان مانعی در این خصوص ایجاد ننموده است.
علی رغم قید «تقسیط برای مودیانی که قادر به پرداخت بدهی به طور یکجا نیستند» این عبارت، بدین مفهوم نیست که مودیانی که تقاضای تقسیط دارند می بایست دارای شرایط خاصی باشند و یا مدارک و مستندات خاصی را ارائه دهند. بلکه تاکنون همه متقاضیان تقسیط با داشتن سایر شرایط اجازه بهره مندی از این تسهیلات را داشته اند.
تقسیط از تاریخ ابلاغ مالیات قطعی حداکثر به مدت ۳ سال خواهد بود.لذا در صورتی که برگ مالیات قطعی مودی درتاریخ ۹۵/۰۹/۳۰ ابلاغ شده باشد و مودی در مورخ ۳۰/۱۰/۹۸ مراجعه نماید، تقسیط مالیات وی امکان پذیر نخواهد بود.
طبق ماده مذکور موافقت تقسیط منوط به پیش پرداخت حداقل ۳۰ درصد از بدهی به صورت نقد و تقسیط مابقی حداکثر به مدت ۱۵ ماه می باشد.
جرایم مالیاتی
جرایم مالیاتی ،برای مودیانی در نظر گرفته شده است که اظهارنامه ارائه ندهند و یا درآمد خود را کتمان کنند و یا نسبت به پرداخت مالیات اقدام ننمایند.و این موضوع دقیقا نقطه مقابل تشویق مودیان جهت پرداخت به موقع مالیات و ارائه اظهارنامه در موعد معین، است که در آن صورت، بخشودگی ها و معافیت هایی را در قانون مالیات برای مودیان نظرگرفته شده است.
جرایم مالیاتی برای مودیان مالیاتی شامل چه مواردی میگردد؟
- طبق ماده ۱۹۰ قانون مذکور پرداخت مالیات پس از سررسید مقرر موجب تعلق جریمه ای معادل دو و نیم درصد مالیات به ازای هرماه خواهد بود.
- مبدا احتساب جریمه درمورد مودیانی که مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی هستند نسبت به مبلغ مندرج در اظهارنامه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم آن و نسبت به مابه التفاوت ازتاریخ مطالبه و در مورد مودیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نموده یا اصولا مکلف به تسلیم اظهارنامه نیستند، تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات حسب مورد می باشد.
- عدم تسلیم اظهارنامه توسط اشخاص حقوقی و مشمولان بندهای الف،ب ماده ۹۵ این قانون موجب تعلق جریمه معادل ۴۰ درصد مالیات متعلق می گردد.
- نسبت به مودیانی که به موجب این قانون و مقررات مربوط به آن مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند،درصورت عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان یا عدم ارائه دفاتر مشمول جریمه ای معادل ۲۰ درصد مالیات برای هریک از موارد مذکور خواهند بود.
- طبق ماده ۱۹۵ قانون مالیات های مستقیم ،جریمه تخلف آخرین مدیران شخص حقوقی از لحاظ عدم تسلیم اظهارنامه موضوع ماده ۱۱۴ این قانون ظرف مهلت مقرر یا تسلیم اظهارنامه خلاف واقع به ترتیب عبارتست از دو درصد سرمایه پرداخت شده شخص حقوقی در تاریخ انحلال.
- طبق ماده ۱۹۶ قانون فوق، جریمه تخلف مدیر یا مدیران تصفیه در مورد تقسیم دارایی شخص حقوقی قبل از تصفیه امور مالیاتی شخص حقوقی یا قبل از سپردن تامین مقرر موضوع ماده ۱۱۸ این قانون، معادل ۲۰ درصد مالیات متعلق خواهد بود که از مدیر یا مدیران تصفیه وصول می گردد.
- اشخاصی که مکلف به تسلیم صورت یا فهرست یا قرارداد یا مشخصات راجع به موردی می باشند درصورتی که از تسلیم آنها در موعد مقرر خودداری و یا برخلاف واقع تسلیم نمایند، جریمه متعلق درمورد حقوق عبارت خواهد بود از ۲ درصد حقوق پرداختی و درخصوص پیمانکاری یک درصد کل مبلغ قرارداد می باشد.
در هرحال چنین اشخاصی با مودی متضامنا مسئول جبران زیان وارده به دولت خواهند بود.
- طبق ماده ۱۹۹ ،هرشخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر است ،درصورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی در پرداخت مالیات با مودی ،مشمول جریمه ای معادل ۱۰ درصد مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و ۵/۲ درصد مالیات به ازای هرماه تاخیر از سررسید پرداخت،خواهد بود.
- طبق ماده ۲۰۱ قانون مالیات های مستقیم ،هرگاه مودی به قصد فرار از مالیات از روی علم و عمد، به ترازنامه و حساب سود و زیان یا به دفاتر و اسناد و مدارکی که برای تشخیص مالیات ملاک عمل می باشد و برخلاف حقیقت تهیه و تنظیم شده است استناد نماید یا برای سه سال متوالی اظهارنامه مالیاتی را تسلیم ننماید علاوه بر جریمه ها و مجازات های مقرر در این قانون ،از کلیه معافیت ها و بخشودگی های قانونی در مدت مذکور محروم خواهد شد.
- مدیران اشخاص حقوقی خصوصی را صرفا به لحاظ بدهی های مالیاتی مربوط به دوران مدیریت آن ها می توان ممنوع الخروج نمود.
جرایم مالیاتی در چه صورتی مشمول بخشودگی میگردند؟
بخشودگی جرایم مالیاتی منوط به پرداخت اصل مالیات و جرایم قابل وصول کلیه سنوات قطعی شده می باشد. در مواردی که مودی دارای اضافه پرداختی و یا جایزه خوش حسابی و یا خسارت تاخیر موضوع تبصره ماده ۲۴۲ قانون مالیات های مستقیم می باشد.ابتدا مبالغ مذکور با جرایم متعلقه مقابله شده، سپس بخشودگی جرایم نسبت به مازاد آن بررسی و اقدام قانونی اعم از وصول یا بخشودگی جرایم معمول می شود.
جرایم مالیاتی با رعایت ماده ۱۹۱ ،تبصره ماده ۱۹۲ ،ماده ۱۹۴ ، ماده ۲۰۱ و سایر مقررات مالیات های مستقیم قابل بخشودگی می باشد.
دعاوی مالیاتی
مالیات به وجوه یا اموالی گفته می شود که دولت از اشخاص حقیقی و حقوقی به موجب قانون و برای تامین مخارج عمومی دریافت مینماید .اخذ مالیات از وظایف دولت محسوب میشود که طبق مقررات از مودیان مالیاتی مطالبه و وصول می نماید . فرایندهای مالیاتی شامل : شناسایی ، ثبت نام مودیان ، مطالبه مالیات ، حل اختلاف مالیاتی و وصول مالیات می باشد .طبق قانون این حق به مودیان داده شده است که در صورت بروز اختلاف در امور مالیاتی به مراجع صالح رجوع نمایند . به دعاوی مالیاتی در مراجع اختصاصی غیر قضایی رسیدگی می شود و در صورتی که در این مراجع حل و فصل نگردد ، رسیدگی به دعاوی مالیاتی در دیوان عدالت اداری انجام می شود.
مراجع اختصاصی غیر قضایی جهت رسیدگی به دعاوی مالی عبارتند از :
۱- مرحله اداری و توسط مسئول ذیربط اداره مالیاتی
۲- هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی و هیات تجدیدنظر حل اختلاف مالیاتی
۳- شورای عالی مالیاتی
۴- هیاًت موضوع ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم
نخستین مرحله حل اختلاف مالیاتی توسط مرجع اداری انجام میگیرد و در صورتی که در این مرحله حل و فصل نگردد ، پرونده جهت رسیدگی به هیات های حل اختلاف مالیاتی بدوی ارسال می گردد که میتوان از آراء صادره از هیات های حل اختلاف مالیاتی بدوی تجدیدنظرخواهی نمود که در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر رسیدگی می گردد .
معمولاً دعاوی مالیاتی در هیاًت های حل اختلاف مالیاتی بدوی و تجدید نظر پس از رسیدگی های لازم ختم رسیدگی اعلام و راًی صادره قطعی و لازم الاجرا می باشند .
ولی در مواردی نیز ممکن است در جریان رسیدگی مقررات قانونی درست اجرا نشده باشد در چنین مواردی طرفین دعاوی مالیاتی اعم از مؤدی ادارات امور مالیاتی می توانند نسبت به رای صادره فرجامخواهی نمایند که در شورای عالی مالیاتی رسیدگی می گردد . طبق ماده ۲۵۱ قانون مالیات های مستقیم مهلت اعتراض به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی یک ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی می باشد .
در دعاوی مالیاتی میتوان نسبت به مالیات های قطعی که در مرجع دیگر قابل طرح نباشد به ادعای غیر عادلانه بودن مالیات مستنداً به مدارک و دلایل کافی از طرف مؤدی شکایت و تقاضای تجدید رسیدگی نمود در این گونه موارد ، وزیر امور اقتصاد و دارایی می تواند پرونده امر را به هیاتی مرکب از سه نفر به انتخاب خود جهت رسیدگی ارجاع نماید .
وکیل دعاوی مالیاتی چگونه میتواند به شما کمک کند؟
در دعاوی مالیاتی وکیل می تواند با رعایت مقررات ماده ۱۰۳ قانون مالیات های مستقیم و در حدود اختیاراتی که در وکالتنامه به وی اعطا گردیده از حقوق مؤدی در مراجع دادرسی مالیاتی دفاع نماید .
وکیل دعاوی مالیاتی می تواند وکالت مؤدی را در تمامی مراحل دادرسی اعم از هیات های حل اختلاف بدوی و تجدیدنظر و شورای عالی مالیاتی ، دیوان عدالت اداری و هیات های موضوع ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم ، بر عهده بگیرد . وکیل دعاوی مالیاتی مکلف است طبق بند (د) ماده ۱۰۳ قانون مالیات های مستقیم معادل پنج درصد حق الوکاله تمبر باطل نماید .
وکالت دعاوی مالیاتی مستلزم داشتن تجربه کافی و آگاهی و تسلط بر قوانین و مقررات مالیاتی می باشد تا بتواند به بهترین نحو از حقوق موکل در مراجع حل اختلاف دفاع نماید در بسیاری مواقع افراد به جهت عدم آگاهی از قوانین و مقررات و عدم استفاده از وکیل مالیاتی توانایی دفاع در پرونده مالیاتی را نداشته و همین امر باعث تضییع حقوق وی می گردد .
موسسه حقوقی بین المللی دادپویان حامی در دپارتمان دعاوی مالیاتی با بهره گیری از کارشناسان و وکلای مالیاتی که همگی تجربه و سابقه کافی در این زمینه را دارا می باشند با ارائه مشاوره حقوقی تخصصی و ارائه راهکارهای هوشمندانه ، توانسته رضایت موکلین را فراهم نماید و با توجه به اینکه وکالت دعاوی مالیاتی کاملا تخصصی می باشد و تعداد اندکی از وکلا در این حوزه فعالیت می نماید ، موسسه حقوقی بین المللی دادپویان حامی آماده ی ارائه خدمات حقوقی خویش در حوزه ی دعاوی مالیاتی می باشد ، جهت بهره مندی از این خدمات می توانید با موسسه تماس حاصل فرمائید .
رسیدگی به دعاوی مالیاتی در دیوان عدالت اداری
رسیدگی به دعاوی مالیاتی در دیوان عدالت اداری به عنوان یک مرجع قضایی، دادگاه عالی اداری صورت میگیرد .
دیوان عدالت اداری چه وظایفی را برعهده دارد؟
از وظایف دیوان عدالت اداری نظارت عالی قضایی بر آرای صادره از مراجع حل اختلافات مالیاتی و نظام نامه های دولتی مالیاتی قوه مجریه می باشد.
این صلاحیت عام و عالی دیوان عدالت اداری نسبت به دعاوی مودیان مالیاتی علیه سازمان امور مالیاتی کشور،وزارت امور اقتصادی و دارایی و قوه مجریه از سوی اصل ۱۷۳ قانون اساسی ماده ۱۰ قانون تشکیل و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ واگذار شده است.تا قوه مجریه و دستگاه مالیاتی کشور،مقامات و ماموران مالیاتی از گستره ی اختیارات یا صلاحیت های قانونی خود خروج و تجاوز نکنند.و تضییع حقوق و آزادی های شهروندان و مودیان مالیاتی را در رفتار ،تصمیمات و اقدامات اداری خود،پس نگیرند.
ماموران مالیاتی ودیگر کارمندان سازمان امور مالیاتی کشور،نیز با استناد به منطوق بند ۳ ماده ۱۰ ق.ت.آ.د.د.ع.ا مصوب ۹۲ می توانند بابت تضییع حقوق استخدامی شان توسط قوه مجریه یا سازمان امور مالیاتی کشور ،به دیوان عدالت اداری شکایت نمایند.
ماموران مالیاتی و نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور در هیات های حل اختلاف مالیاتی ،هیات سه نفره موضوع بند ۳ ماده ۹۷ ق.م.م که برابر بند (الف) مواد ۲۶۶ و ۲۶۲ همین قانون ،تخلفات اداری در امور مالیاتی آنها در هیات عالی انتظامی مالیاتی رسیدگی شده است می توانند نسبت به رای قطعی هیات عالی انتظامی مالیاتی شکایت نمایند.و نقض آرای قطعی مراجع اداری و انتظامی را از شعب دیوان عدالت اداری بخواهند.
نحوه تقدیم شکایت به دیوان عدالت اداری
رسیدگی در دیوان برابر ماده ۱۶ قانون تشکیل آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مستلزم تقدیم دادخواست است.دادخواست باید حاوی نکات زیر باشد:
- مشخصات شاکی
- مشخصات طرف شکایت
در طرح شکایت از آرای قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی ،مشخصات کامل اداره امور مالیاتی مربوط در ستون مربوط باید قید شود.
- مشخصات کامل وکیل،قائم مقام،ولی ،قیم و نماینده قانونی در صورتی که تقدیم دادخواست توسط آنان صورت گیرد.
- موضوع شکایت و خواسته
شاکی(مودی) بطور مسبوط شکایت خود را همراه با دلایل و مدارک توضیح داده و ذیل دادخواست را امضا می نماید.در فرضی که شاکی شخص حقوقی باشد دادخواست باید به امضای صاحبان امضای مجاز رسیده و مهر شرکت زده شود و شاکی باید رونوشت یا تصویر خوانا و گواهی شده اسناد و مدارک مورد استناد خود را به پیوست دادخواست نماید.دادخواست و ضمائم باید به تعداد طرف شکایت به اضافه یک نسخه تهیه شود.
دادخواست دیوان عدالت اداری بایستی به چه مرجعی تقدیم شود؟
نظر به اینکه مطابق ماده ۲ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری ،دیوان در تهران مستقر است.قانونگذار در جهت سهولت در امر تقدیم دادخواست در ماده ۲۳ قانون مذکور پنج طریق را پیش بینی کرده است .این ۵ طریق به دو دسته تقسیم می شود:
شاکی می تواند به سه طریق دادخواست خود را ارسال نماید.این طرق عبارتند از:
- ارسال دادخواست به وسیله پست سفارشی
- ارسال دادخواست به وسیله پست الکترونیکی
- ارسال دادخواست به وسیله ثبت در پایگاه الکترونیکی .
شاکی به دو طریق می تواند دادخواست خود را تسلیم نماید.این طرق عبارتند از:
- تسلیم دادخواست به دبیرخانه دیوان
- تسلیم دادخواست به دفاتر اداری آن مستقر در دادگستری های مراکز استان ها.
مهلت تقدیم دادخواست درخصوص شکایت از آرای قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی:
- اشخاص داخل کشور، سه ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی.
- اشخاص مقیم خارج از کشور ،شش ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی.
هیات های حل اختلاف مالیاتی مکلف هستند در رای خود تصریح نمایند که رای آنها ظرف مدت مزبور در دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.
ر مواردی که ابلاغ واقعی نبوده و مودی ادعای عدم اطلاع از آن را بنماید شعبه دیوان در ابتدا به موضوع ابلاغ رسیدگی می نماید.
نحوه رسیدگی در دیوان عدالت اداری
پس از وصول دادخواست و ارجاع آن به یکی از شعب دیوان عدالت اداری، دادخواست از دو حالت خارج نیست.یا اینکه دادخواست کامل است یا ناقص.
درصورتی که دادخواست ناقص باشد: در این مواقع، مدیر دفتر نواقص آن را به شاکی اعلام می نماید تا وی ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه نسبت به رفع نقص اقدام نماید.چنانچه در مهلت مقرر شاکی موارد نقص را رفع نماید،دادخواست به جریان می افتد.والا دادخواست به موجب قرار مدیر دفتر رد می شود.
در صورتی که دادخواست کامل باشد یا تکمیل گردد: در این مواقع دستور ارسال یک نسخه از دادخواست و ضمائم آن به طرف شکایت صادر می شود.تا پس از ابلاغ دادخواست در جریان رسیدگی قرار گیرد.طرف شکایت موظف است ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ،نسبت به ارسال پاسخ اقدام کند.عدم وصول پاسخ،مانع رسیدگی نیست.
رسیدگی دیوان غیرحضوری است.اما شعبه دیوان می تواند هریک از طرفین را برای ادای توضیح دعوت نماید.رسیدگی دیوان شکلی است بدین معنا که شعبه رسیدگی کننده به ماهیت ورود پیدا نمی کند.
رسیدگی در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
کلیه آراء شعب دیوان عدالت اداری به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر است.
مهلت تجدیدنظرخواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ است.
تجدیدنظرخواهی با تقدیم دادخواست به دفتر شعبه صادرکننده رای یا دبیرخانه یا دفاتر اداری دیوان انجام می گیرد.رسیدگی مرحله تجدیدنظر نیز با تبادل لوایح صورت گرفته و غیرحضوری است.آرای شعب تجدیدنظر دیوان قطعی است.
دستور موقت در دیوان عدالت اداری
تقاضای صدور دستور موقت از دیوان عدالت اداری با توجه به اینکه آرای قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی لازم الاجرا می باشند،اقامه شکایت مانع از عملیات اجرائی نیست ومگر اینکه مودی ضمن طرح شکایت خود یا پس از آن مدعی شود که اجرای رای قطعی هیات، سبب بروز خسارتی می گردد که جبران آن غیر ممکن یا متعسراست،می تواند تقاضای دستور موقت نماید.
این درخواست مستلزم هزینه دادرسی نیست.شعبه رسیدگی کننده در صورت احراز ضرورت و فوریت موضوع دستور توقف اجرای رای مورد شکایت را صادر می کند.
بنابراین در صورت صدور دستور موقت ، عملیات اجرایی نسبت به رای هیات حل اختلاف مالیاتی متوقف می شود.والا عملیات اجرائی ادامه پیدا خواهد کرد.
هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی
هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی ،طبق ماده ۲۴۴ قانون مالیات های مستقیم،مرجع رسیدگی به کلیه اختلافات مالیاتی میباشد. البته به جز مواردی که مطابق قانون مذکور مرجع دیگری پیش بینی شده باشد.لازم به ذکر است که در مواد ۲۳۹ و ۲۴۳ همان قانون نیز مرجع صالح در این امور هیات حل اختلاف مالیاتی شناخته شده است.
وظایف هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی چه مواردی می باشد؟
هیات حل اختلاف مالیاتی علاوه بر حل اختلاف مالیاتی ،چندین وظیفه دیگر نیز به شرح زیر بر عهده دارند:
- تشخیص،احراز و تائید مطالبه مالیات از غیر مودی.
- صدور قرار تامین.
- تعیین ضرایب مالیاتی.
- هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی
- هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی
مراحل اعتراض مودی در هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی شامل چه مراحلی می گردد؟
چنانچه مودی برابر ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم ،نتوانست اختلاف خود را با اداره امور مالیاتی رفع کند و یا با اداره ی امور مالیاتی به توافق برسد، می تواند جهت احاله ی پرونده ی مالیاتی خود برای رسیدگی توسط هیات حل اختلاف مالیاتی ،فرم مخصوص اعتراض را از اداره امور مالیاتی دریافت و تکمیل و حداکثر ظرف مدت ده روز به دبیرخانه هیات های حل اختلاف مالیاتی ارائه و رسید دریافت نماید.
اداره امور مالیاتی یا دبیرخانه هیات های حل اختلاف مالیاتی مکلف هستند اعتراض مودی را در دفتر مربوط به ثبت اعتراضات ،ثبت و به مودی رسید تحویل دهند.این رسید ،مبین تاریخ تسلیم اعتراض ،جهت طرح پرونده در هیات حل اختلاف مالیاتی به شمار می آید.
ناگفته نماند که مودیان مالیاتی باید رونوشت یا تصویر خوانای مدارک خود را به پیوست فرم اعتراض ارائه نمایند.
دبیرخانه هیات حل اختلاف مالیاتی ،مسئول آماده سازی ،تکمیل پرونده و تعیین وقت رسیدگی می باشد.در صورت وجود نقص ،پرونده برای رفع نقص به قسمت ذیربط اداره امور مالیاتی مربوط ارسال می شود.تا نسبت به رفع نقص و اعاده ی آن اقدام لازم صورت گیرد.در صورت تکمیل و آماده بودن پرونده اصل بر فوری بودن رسیدگی و سرعت در رسیدگی هیات می باشد.
طبق ماده ۲۴۶ قانون مذکور ،وقت رسیدگی جهت حضور مودی یا نماینده مودی و نیز اعزام نماینده یا اداره امور مالیاتی باید به آنها ابلاغ گردد. فاصله تاریخ ابلاغ و روز تشکیل جلسه هیات نباید کم تر از ده روز باشد.مگر به درخواست مودی و موافقت واحد مربوط.
عدم رعایت مقررات ماده ۲۴۶،نقض و ابطال رای هیات را در مراحل بعدی دادرسی در مرجع تجدیدنظر و شورای عالی مالیاتی و حتی شعب دیوان عدالت اداری در پی خواهد داشت.
چه قرارهای مالیاتی از سوی هیات بدوی صادر میشوند؟
صلاحیت هیات حل اختلاف مالیاتی هم جنبه شکلی دارد هم جنبه ماهوی.لذا در رسیدگی به پرونده های مورد اعتراض و اختلاف مالیاتی هم می تواند حکم صادر کند و هم قرار صادر نماید.
مهم ترین قرارهایی که هیات حل اختلاف می تواند در رسیدگی صادر کند به قرار زیر می باشد:
- قرار تحقیق و بررسی یا کارشناسی
برای رفع نقص و تحقیق و بررسی دوباره اسناد و مدارک موجود در پرونده مالیاتی و یا نزد اشخاص ثالث ،تحقیق بیشتر درباره ی موارد ادعای مودی در اعتراضیه و اسناد و مدارک تقدیمی به هیات حل اختلاف مالیاتی صادر می گردد.
در این حالت ،مجری یا مجریان قرار مکلف هستند حداکثر ظرف یک ماه نسبت به رسیدگی به پرونده مزبور و اجرای کامل موارد مورد درخواست هیات اقدام لازم معمول و مراتب را جهت اتخاذ تصمیم نهایی گزارش نمایند.
پذیرش یا عدم پذیرش نظر کارشناس و تشخیص کفایت و کامل بودن نحوه اجرای قرار کارشناسی و مفاد گزارش مجریان قرار،با خود هیات حل اختلاف مالیاتی صادر کننده قرار کارشناسی می باشد.
چنانچه گزارش تنظیم شده کافی به مقصود مورد نظر هیات حل اختلاف مالیاتی نباشد ،مجری قرار مکلف است دوباره موارد کاستی مدنظر هیات را برطرف سازد.در این گونه موارد،مدت ۱۵ روز دیگر ،برمهلت دوماهه مقرر در بند ۲۲ افزوده می شود.
- قرار کارشناسی توسط کارشناس رسمی دادگستری
در بند ۲۴ د.د.م امکان اعتراض مودی به نحوه ارزیابی دارایی هایی که توسط کارشناسان ارزیابی اموال که کارمندان سازمان امور مالیاتی کشور هستند پیش بینی شده است.تا مودی بتواند از خدمات کارشناسان رسمی دادگستری به هزینه خود بهره مند شود.
امکان درخواست از سوی مودی برای ارائه خدمات از سوی کارشناس رسمی دادگستری تنها در رابطه با ارزیابی اموال است که توسط ماموران ارزیابی اموال اداره امور مالیاتی صورت می گیرد و به سایر موارد دادرسی های مالیاتی ،مربوط نمی شود.
- قرار تامین مالیات
گاهی برخی از مودیان،برای عدم پرداخت مالیات متعلق به خود و یا فرار از پرداخت مالیات،اموال خود را در معرض تفریط قرار می دهند.لذا طبق ماده ۱۶۱ قانون مالیات های مستقیم، صلاحیت صدور قرار تامین مالیات برای هیات حل اختلاف مالیاتی پیش بینی شده است.
قرار تامین مالیات ،قراری است که به موجب آن به میزان بدهی غیر قطعی مالیاتی و یا آن میزان از بدهی مالیاتی که هیات حل اختلاف مالیاتی تشخیص و تعیین می کند از اموال مودی مالیاتی در نزد خودش و یا نزد شخص ثالث که قصد فرار از پرداخت مالیات در معرض تفریط قرار دارد مورد توقیف قرار می گیرد.
جهت پیش گیری از صدور بی مورد قرار تامین مالیات،در بند ۲۷ د.د.م ضمانت اجرایی انتظامی و مدنی پیش بینی شده است.طبق آن در صورتی که قرار تامین اجرا گردد و مودی به موجب رای قطعی هیات یا سایر مراجع ذیصلاح مستحق پرداخت مالیات نباشد و برابر قرار تامین متحمل خسارتی گردد،اداره امور مالیاتی مسئول و پاسخگو خواهد بود و متخلف مورد تعقیب انتظامی مالیاتی قرار خواهد گرفت.
- قرار اناطه مالیاتی
در ادارات امور مالیاتی و یا در هیات های حل اختلاف مالیاتی ،گاهی با پرونده های مالیاتی برخورد می شود که مودی مدعی است پرونده ای در مرجع اداری و یا قضایی دیگر تحت رسیدگی دارد اناطه مالیاتی در واقع توقف رسیدگی هیات های حل اختلاف مالیاتی تا حصول نتیجه قطعی از مرجع صالح دیگر می باشد.در این مورد مودی مالیاتی مکلف است ظرف یک ماه در مرجع صالح اقامه دعوا نموده و رسید آن را به دبیرخانه هیات حل اختلاف مالیاتی تسلیم نماید.
در غیراینصورت خواسته مودی به موجب قرار توسط هیات حل اختلاف مالیاتی رسیدگی می شود و رای مقتضی صادر می گردد.
صدور رای در هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی
در قانون مالیات های مستقیم،هیچگونه موعد مشخصی برای انشاء و صدور رای توسط هیات حل اختلاف مالیاتی تعیین نشده است اما اصل کلی حقوق مالیاتی (سرعت) ایجاب می کند که به محض پایان رسیدگی هیات،انشای رای صورت گیرد.
از این رو پس از پایان رسیدگی نسبت به اختلاف مالیاتی ،هیات حل اختلاف مالیاتی باید خود را مکلف به انشای فوری رای می باشد.
رای صادره از هیات های حل اختلاف مالیاتی باید حاوی نکات ذیل باشد:
- شماره ی رای با ذکر تاریخ و شماره پرونده.
- مشخصات مودی مالیاتی و نشانی وی.
- منبع مالیاتی مورد اعتراض.
- سال مورد اعتراض.
- خلاصه اظهارات مودی مامور مالیاتی.
- کدملی و کدپستی مودی.
- ذکر اصول و مواد قانونی مورد استناد در رای.
- ماخذ در آمد مشمول مالیات یا ماخذ محاسبه ی مالیات مورد مطالبه و مورد رای به عدد و حروف.
- مشخصات و سمت اعضای هیات رسیدگی کننده به همراه امضای آنها.
- قید نظر اقلیت در برگ رای.
هیات تجدیدنظر حل اختلاف مالیاتی
هیات تجدیدنظر حل اختلاف مالیاتی مرجعی جهت اعتراض به رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی می باشد.البته لازم به ذکر است که اصل بر قطعیت و لازم الاجرا بودن آرای هیات های حل اختلاف مالیاتی می باشد.مگر این که ظرف ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای هیات بدوی به مودی مالیاتی ،از سوی مودی یا ماموران اداره امور مالیاتی نسبت به رای ابلاغ شده،اعتراض کتبی صورت گیرد.که در اینصورت پرونده به هیات مذبور احاله خواهد شد.رای هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر،قطعی و لازم الاجرا می باشد.
شرایط اعتراض به رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی
برای این که اعتراض مودی در هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر رسیدگی شود، مودی مالیاتی مکلف به پرداخت مقدار مالیات مورد قبول می باشد.و بایستی نسبت به مازاد بر آن اعتراض خود را در مدت مقرر تسلیم نماید.
قانونگذار در ماده ۲۴۷ قانون مالیات های مستقیم اعتراضی را منشا اثر می داند که به صورت کتبی ارائه شده باشد والا چنانچه به صورت شفاهی باشد ،پذیرفته نیست.
مرجع تقدیم اعتراض به رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی
طبق ماده ۲۴۷ قانون مالیات های مستقیم ، مرجع تقدیم اعتراض، اداره امور مالیاتی که برگ تشخیص را صادر و رای هیات حل اختلاف مالیاتی را ابلاغ کرده است ،می باشد.اداره مذکور مکلف به وصول اعتراض بوده و باید در قبال وصول اعتراض رسیدی مشتمل بر تاریخ وصول و شماره دفتر به معترض ارائه نماید.
ترکیب و ساختار هیات تجدیدنظر حل اختلاف مالیاتی
هر هیات حل اختلاف تجدیدنظر مالیاتی از سه نفر تشکیل می شود.اعضای هیات تجدیدنظر نباید همان اعضای بدوی یا کسانی باشند که نسبت به موضوع قبلا به هر طریقی اظهارنظر کرده اند.
از نظر شکلی و ترتیب رسیدگی ، هیات حل اختلاف بدوی مالیاتی با هیئت حل اختلاف تجدید نظر حل اختلاف مالیاتی ، دارای ساز و کار یکسانی می باشند.
وظایف و اختیارات هیات تجدیدنظر
- مرجع رسیدگی تجدیدنظر از آرای هیات های بدوی
همانطور که گفته شد مرجع صالح رسیدگی به آرای قابل تجدیدنظر هیات های بدوی حل اختلاف مالیاتی ،هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر می باشد.
- مرجع رسیدگی به شکایات موضوع تبصره ۵ ماده ۲۴۷
سازمان امور مالیاتی کشور اجازه دارد شکایت کتبی مودیان مالیاتی از آراء هیات های حل اختلاف مالیاتی صادره تا تاریخ تصویب این ماده که در مهلت قانونی به مرجع مالیاتی ذیربط تسلیم شده است را یک بار به هیات های حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر به منظور رسیدگی و صدور رای مقتضی احاله نماید.
- مرجع رسیدگی تجدیدنظر از آراء مربوط به اختلافات ناشی از قانون مالیات بر ارزش افزوده
وفق ماده ۳۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده برخی از احکام مقرر در قانون مالیات های مستقیم از جمله ماده ۲۱۶ این قانون نسبت به قانون مالیات بر ارزش افزوده جاری است.رایی که هیات حل اختلاف در این خصوص صادر می کند قابل اعتراض بوده و مرجع رسیدگی به آن هیات تجدیدنظر می باشد
شورای عالی مالیاتی
شورای عالی مالیاتی بالاترین مرجع جهت حل اختلافات مالیاتی می باشد.البته معمولا اختلافات مالیاتی در هیات های بدوی و تجدیدنظر مورد رسیدگی قرار میگیرند و پس از رسیدگی های لازم ختم رسیدگی اعلام و رای مقتضی صادر می گردد.آرای صادره توسط هیات تجدیدنظر قطعی و لازم الاجرا می باشد.لیکن به ندرت ممکن است در جریان رسیدگی مقررات قانونی درست اجرا نشده یا موارد اعتراض به طور کامل رسیدگی نشده باشد. از این رو درچنین مواردی مرجعی عالی به منظور فرجام خواهی ایجاد گردیده است ،که طرفین دعوا اعم از مودی یا ادارات امور مالیاتی بتوانند طرح شکایت نمایند.
ساختار و ترکیب شورای عالی مالیاتی
شورای عالی مالیاتی از بیست و پنج نفر عضو می باشد.
حداقل ۱۵ نفر از اعضای شورا الزاما می بایست از کارکنان وزارت امور اقتصادی و دارایی و یا سازمان ها و واحدهای تابعه آن باشند.
جلسات شورای عالی مالیاتی با حضور حداقل دو سوم اعضا رسمی است
تصمیمات شورای عالی مالیاتی با رای حداقل نصف به علاوه یک حاضرین معتبر خواهند بود.
اعلام رسمیت جلسات شورا با حضور حداقل هفده نفر از بیست و پنج عضو می باشد.
حدود صلاحیت و اختیارات شورای عالی مالیاتی
صلاحیت و اختیارات شورای عالی مالیاتی به شرح زیرمی باشد:
۱- تهیه آئین نامه و بخشنامه :
تهیه آئین نامه و بخشنامه های مربوط به اجرای قانون مالیات های مستقیم در مواردی که از طرف وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور ارجاع می گردد یا در مواردی که شورای عالی مالیاتی تهیه آن را ضروری می داند پس از تهیه به رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور پیشنهاد می دهد.
۲- پیشنهاد راهکارهای اجرایی :
بررسی و مطالعه به منظور پیشنهاد و اعلام نظر در مورد شیوه اجرای قوانین و مقررات مالیاتی و همچنین پیشنهاد اصلاح و تغییر قوانین و مقررات مالیاتی و یا حذف بعضی از آنها به وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور.
۳- اعلام نظر مشورتی:
اظهارنظر در مورد موضوعات و مسائل مالیاتی که وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور حسب اقتضاء برای مشورت و اظهارنظر به شورای عالی مالیاتی ارجاع می نماید.
۴- مرجع رسیدگی به آراء قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی :
رسیدگی به آراء هیات های حل اختلاف مالیاتی که از لحاظ عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه یا نقص رسیدگی مورد شکایت مودی یا اداره امور مالیاتی واقع شده باشد.
۵- ایجاد وحدت رویه:
هرگاه در شعب شورای عالی مالیاتی نسبت به مواد مشابه رویه های مختلف اتخاذ شده باشد حسب ارجاع وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور یا رئیس شورای عالی مالیاتی ،هیات عمومی شورای عالی مالیاتی با حضور رئیس شورا و روسای شعب ودر غیاب رئیس شعبه یک نفر از اعضای آن شورا به انتخاب رئیس شورا تشکیل خواهد شد.و موضوع مورد اختلاف را بررسی کرده و نسبت به آن اتخاذ نظر و اقدام به صدور رای می نماید.در اینصورت رای هیات عمومی که با دو سوم آرای تمام اعضاء قطعی است برای شعب شورای عالی مالیاتی و هیات های حل اختلاف مالیاتی و ماموران مالیاتی در موارد مشابه لازم الاتباع است.
۶- ارسال یک نسخه از رای هیات نزد دادستان انتظامی :
چنانچه رای هیات های حل اختلاف مالیاتی نقض شود.شورای عالی مالیاتی موظف است یک نسخه از رای هیات را برای رسیدگی نزد دادستان انتظامی ارسال دارد تا در صورت احراز تخلف اقدام به تعقیب نماید.
شعب شورای عالی مالیاتی از چند شعب تشکیل شده است و عهده دار چه وظایفی هستند؟
شورای عالی مالیاتی دارای هشت شعبه و هرشعبه مرکب از سه نفر عضو خواهد بود.رئیس شعبه و اعضاء شعب از طرف رئیس شورای عالی مالیاتی منصوب می شوند.
از جمع مواد ۲۵۶ و ۲۵۷ قانون مالیات های مستقیم وظایف زیر قابل تعریف است:
- رسیدگی به شکایت معترض از رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی پس از ارجاع رئیس شورا.
- ارجاع پرونده به شعبه هم عرض جهت رسیدگی مجدد.
چه اشخاصی میتوانند نسبت به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی اعتراض نمایند؟
طبق ماده ۲۵۱ قانون مالیات های مستقیم اشخاص زیر می توانند نسبت به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی اعتراض نمایند:
- اداره امور مالیاتی
- مودی مالیاتی
مهلت اعتراض به آراء قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی یک ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی می باشد.
از چه جهاتی میتوان از آرای قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی شکایت نمود؟
- عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه
- نقص رسیدگی
نحوه رسیدگی شورای عالی مالیاتی
با ارجاع شکایت از سوی شورای عالی مالیاتی ،شعبه مکلف به رسیدگی است.
رسیدگی شعبه به صورت شکلی است.لذا وظیفه شعبه در رسیدگی شکایت ،تشخیص انطباق یا عدم انطباق رای مورد شکایت با مقررات قانونی است.
از این نوع رسیدگی مستفاد می شود که رسیدگی شعبه غیرحضوری است و از طرفین دعوت به عمل نمی آید.
رای شعبه با اکثریت مناط اعتبار بوده و نظر اقلیت نیز باید بطور مستدل در متن رای قید گردد.
تصمیم شعبه از دو حالت خارج نیست:
حالت اول-رد شکایت: شعبه با ملاحظه مفاد شکایت ،جهات و اسباب و دلایل شکایت و عنداللزوم پرونده امر چنانچه دلیلی بر نقض رای مورد شکایت وجود نداشته باشد ضمن ابرام رای مورد شکایت ،رای بر رد شکایت صادر می نماید.
حالت دوم-نقض رای: چنانچه شعبه با بررسی های لازم تشخیص دهد که رای مورد شکایت منطبق با قوانین و مقررات موضوعه صادر نشده است رای مورد شکایت را با ذکر ادله و استدلال نقض می نماید.پس از نقض رای مورد شکایت،پرونده جهت رسیدگی مجدد به هیات حل اختلاف مالیاتی دیگر ارجاع خواهد شد و در صورتی که در آن محل یک هیات بیشتر نباشد به هیات حل اختلاف مالیاتی نزدیک ترین شهری که با محل مزبور در محدوده یک استان باشد ارجاع می شود.مرجع مزبور با رعایت مقررات حاکم بر هیات های حل اختلاف مالیاتی و با رعایت نظر شعبه شورای عالی مالیاتی رسیدگی و رای مقتضی صادر می کند.رایی که بدین ترتیب صادر می شود قطعی و لازم الاجرا است.بدیهی است که مرجع مذکور نمی تواند برخلاف نظر شورای عالی مالیاتی اتخاذ تصمیم نماید. همچنین رای صادره قابلیت تجدیدنظر ندارد.
کلیه آرای هیات های حل اختلاف مالیاتی قابل شکایت در شورای عالی مالیاتی می باشد.به استثنای رای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی که با عدم اعتراض مودی یا مامور مالیاتی قطعیت می یابد.
دادستان انتظامی مالیاتی
دادستان انتظامی مالیاتی ،یک مقام اداری تخصصی انتظامی در امور مالیاتی می باشد.دادستان انتظامی مالیاتی برای نخستین بار در ماده ۲۶۴ قانون مالیات های مستقیم مصوب ۲۸/۱۲/۴۵ پیش بینی شده بود. در قانون مالیات های مستقیم مصوب ۳/۱۲/۶۶ نیز ،که هم اکنون نیز قابلیت اجرایی دارد،نهاد دادستان و دادستان انتظامی مالیاتی پیش بینی شده است.
شرایط و نحوه انتصاب دادستان انتظامی مالیاتی به چه صورتی است؟
دادستان انتظامی مالیاتی، طبق ماده ۲۶۳ قانون مالیات های مستقیم باید در زمان انتخاب دارای شرایط زیر باشد:
- کارمند عالی مقام وزارت امور اقتصادی و دارائی
- دارای حداقل ده سال سابقه خدمت
- از مجموع ده سال سابقه خدمت باید شش سال آن را در امور مالیاتی اشتغال داشته باشد.دادستان انتظامی مالیاتی، به پیشنهاد رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی منصوب می شود.
- دادستان انتظامی می تواند به تعداد کافی دادیار داشته باشد و قسمتی از اختیارات خود را به آنان تفویض نماید.
دادستان انتظامی مالیاتی چه وظایف و اختیاراتی را داراست؟
دادستان انتظامی مالیاتی ،به عنوان یک مقام عالی وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور مالیاتی کشور،عالی ترین مقام انتظامی این سازمان در رابطه با کشف تخلفات و تقصیرات ماموران مالیاتی و مودیان مالیاتی و تعقیب آنها به شمار می آید.
قانون گذار در ماده ۲۶۴ ق.م.م وظایف دادستان را مورد بررسی قرار داده است.
وظایف دادستان انتظامی مالیاتی به شرح زیر است:
الف)رسیدگی و کشف تخلف و تقصیرات ماموران امور مالیاتی و نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور در هیات های حل اختلاف مالیاتی و همچنین اعضای هیات سه نفری موضوع بند ۳ ماده ۹۷ این قانون و سایر ماموران که طبق این قانون در امر وصول مالیات دخالت دارند و نیز کسانی که با حفظ سمت و وظایف ماموران مزبور را انجام می دهند و تعقیب آنها.
ب)تحقیق در جهات اخلاقی و اعمال و رفتار افراد مذکور
پ)اعلام نظر نسبت به ترفیع مقام ماموران مالیاتی و نمایندگان سازمان امور مالیاتی در هیات های حل اختلاف مالیاتی.
ت)اقامه دعوی علیه مودیان و ماموران مالیاتی که در قانون مالیات های مستقیم پیش بینی شده است.”
دادستان انتظامی مالیاتی از چه جهاتی به دعاوی مالیاتی رسیدگی می نماید؟
قانون گذار جهات قانونی که امکان آغاز رسیدگی و تحقیق دادستان و دادستانی انتظامی را می تواند فراهم نماید، در ماده ۲۶۵ ق.م.م آورده است.
جهات ذیل موجب شروع رسیدگی و تحقیق خواهد بود:
الف)شکایت ذینفع راجع به عدم رعایت مقررات این قانون.
ب)گزارش رسیده از مراجع رسمی
پ)مواردی که از طرف وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و یا هیات عالی انتظامی مالیاتی ارجاع شود.
ت)مشهودات و اطلاعات دادستانی انتظامی مالیاتی.
منابع و جهات قانونی رسیدگی آغاز انجام تحقیقات برای کشف تخلفات می تواند متعدد باشد.از این رو شکایت ذینفع مقرر در بند الف ماده ۲۶۵ قانون یاد شده می تواند هرشخص حقیقی و یا حقوقی حتی غیر مودی مالیاتی نیز باشد.ضمن اینکه مراجع رسمی به ویژه مراجع نظارتی ،نیز می توانند با گزارش هایی که به دادستانی انتظامی مالیاتی ارسال یا اعلام می دارند،زمینه قانونی رسیدگی و تحقیق توسط دادستانی انتظامی مالیاتی را فراهم کنند.
نحوه رسیدگی دادستان انتظامی مالیاتی به چه شکل است؟
پس از اینکه جهات قانونی و حقوقی یاد شده برای رسیدگی و تحقیق دادستانی مالیاتی فراهم شد:
برابر دستور و تحت نظارت شخص دادستان انتظامی مالیاتی رسیدگی ها و تحقیقات قانونی لازم توسط دادیاران دادستانی به انجام می رسد.
پس از پایان تحقیقات و کفایت آن ،گزارش نهایی از جانب دادیاران ذیربط و معاون دادستان به دادستان انتظامی مالیاتی اعلام می شود.
دادستان انتظامی مالیاتی موارد یاد شده را مورد رسیدگی و بررسی قرارداده ،حسب مورد این اختیار را دارد که برابر قوانین و مقررات پرونده را بایگانی یا قرار منع تعقیب صادر و یا کیفرخواست تنظیم و به هیات عالی انتظامی مالیاتی تسلیم نماید.
در مواردی که نظر دادستان انتظامی مالیاتی بر صدور قرار منع تعقیب باشد ،قرار منع تعقیب صادره از سوی دادستان اعمال می کند. تا در صورتی که هیات عالی انتظامی مالیاتی قرار منع تعقیب صادره را منطبق با موضوع تشخیص ندهد راسا نسبت به رسیدگی اقدام نماید.
مراجع صالح رسیدگی به گزارش ،ادعانامه و دعاوی دادستان
دادستان و دادستانی انتظامی مالیاتی ،در راستای اعمال نظارت انتظامی بر اعمال و رفتار ماموران مالیاتی و تعقیب مودیان مالیاتی متخلف ،ممکن است از راه تهیه و تنظیم گزارش ،اعلام جرم ،صدور ادعانامه یا کیفرخواست و یا با اقامه دعوای حقوقی و یا کیفری در مراجع قضایی اقدام نماید.
به کارگیری هر یک از موارد یاد شده به ماهیت و نوع تخلف انجام شده توسط مامور و مقام مالیاتی و یا مودی مالیاتی بستگی دارد و از این رو ،بسته به نوع و ماهیت تخلف و جایگاه شخص انجام دهنده ی آن، مرجع رسیدگی کننده به اتهام ،ممکن است تغییر کند.
مهم ترین مراجع رسیدگی به تخلفات ماموران و مقامات مالیاتی چه مراجعی می باشند؟
چنانچه رفتار مامور مالیاتی تنها در اندازه یک تخلف اداری ساده در امور غیرمالیاتی باشد مرجع رسیدگی آن،هیات رسیدگی به تخلفات اداری می باشد.
چنانچه تخلف مامور مالیاتی هم جنبه اداری و هم جنبه بزه کارانه در امور غیر مالیاتی باشد،مرجع رسیدگی به گزارش و یا اعلام تخلف مامور مالیاتی ،هیات رسیدگی به تخلفات اداری از حیث اداری و انتظامی ،و از جنبه بزه کارانه و مسئولیت کیفری موضوع ارتکاب تخلف ،دادسرا و دادگاه کیفری صلاحیت خواهد داشت.
چنانچه تخلف اداری در امور مالیاتی توسط مامور مالیاتی و یا نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور در هیات های حل اختلاف مالیاتی و هیات سه نفری موضوع بند (۳) ماده ۹۷ ق.م.م و دیگر مامورانی که طبق قانون پی گفته ،مسئول وصول مالیات هستند و نیز کسانی که با حفظ سمت وظایف ماموران مزبور را انجام می دهند،انجام و ارتکاب یافته باشد،مرجع رسیدگی به آن از حیث اداری و انتظامی مالیاتی ،هیات عالی انتظامی می باشد.
اگر اعمال ارتکابی ماموران و مقامات یاد شده ،جنبه کیفری داشته باشد دادستان انتظامی مالیاتی مکلف به اقامه دعوای کیفری علیه مرتکب است.
چنانچه اعمال ارتکابی ماموران مالیاتی و مقامات باعث ورود ضرر و زیان به اداره امور مالیاتی شود،دادستان انتظامی مالیاتی مکلف به طرح دعوا در قالب دادخواست به خواسته جبران ضرر و زیان در دادگاه عمومی حقوقی می باشد.
چنانچه مقامات انجام دهنده تخلف ،اعضای شورای عالی مالیاتی و اعضای هیات عالی انتظامی مالیاتی باشند،رسیدگی به آن به دستور وزیر امور اقتصادی و دارایی در دادگاه اختصاصی اداری صورت خواهد گرفت.
مرجع دیگر که صلاحیت رسیدگی به گزارش و کیفرخواست دادستان انتظامی مالیاتی را برعهده دارد،دادسرا و دادگاه انتظامی کانون سردفتر و دفتریاران است.
مرجع رسیدگی دیگر،دادسرای انتظامی قضات می باشد.صلاحیت مرجع زمانی است که شخص متخلف از قضات شاغل دادگستری و عضو هیات حل اختلاف مالیاتی باشد.
اعتراض به مالیات بر ارث
در اعتراض به مالیات بر ارث ،لازم است که در ابتدا مبلغ تعیین شده در گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون مالیات های مستقیم پرداخت شود . پس از پرداخت ،چنانچه به مبلغ پرداخت شده پس از صدور رای قطعی،اعتراض نسبت به پرداخت مبلغی بیشتر از مالیات بر ارث صورت گیرد، اضافه پرداختی به مودی مسترد می شود.
کدام یک از اموال و دارایی های متوفی مشمول مالیات بر ارث میگردند؟
طبق قانون مالیات های مستقیم،اموال و دارایی های متوفی با توجه به نوع و ماهیتشان در زمان تحویل یا انتقال حسب مقررات ماده ۱۷ قانون مزبور مشمول مالیات می باشد.ورثه می توانند نسبت به تعیین تکلیف بخشی از اموال و دارایی های متوفی تصمیم گرفته و مالیات آن را پرداخت نمایند.
صدور گواهی پرداخت مالیات برای هر یک از اموال متوفی به صورت مجزا امکان پذیر می باشد.اما در گذشته وراث مکلف بودند که مالیات بر ارث اموال را قبل از انتقال به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
مراحل صدور برگ ارزیابی در مالیات بر ارث
مودی در مالیات بر ارث عبارتند از: وراث متوفی،یا ولی یا امین یا قیم یا نماینده قانونی آنها.
این اشخاص می بایست در موعد مقرر(ظرف مدت یکسال از تاریخ فوت ) اظهارنامه ای حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهی ها طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می شود به اداره امور مالیاتی صلاحیت دار تسلیم نمایند.
اداره امور مالیاتی صلاحیت دار اداره امور مالیاتی آخرین اقامتگاه متوفی می باشد.
اداره امور مالیاتی صلاحیت دار مکلف است به اظهارنامه هایی که در موعد مقرر تسلیم شده باشد رسیدگی و نسبت به ارزیابی اموال و دارایی ها و بررسی بدهی های متوفی اقدام نماید.اداره امور مالیاتی صلاحیت دار موظف است نتیجه رسیدگی و ارزیابی خود را طی کار برگ (فرم) ارزیابی اموال و دارایی ها و بدهی های موضوع ماده ۲۶ قانون که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می گردد به مودی ابلاغ نماید.
چنانچه در مالیات بر ارث در موعد مقرر اظهارنامه ارسال نشود مشمول جریمه میگردد؟
طبق آئین نامه اجرایی ماده ۲۶ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۹۴ عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی موضوع ماده ۲۶ قانون یا تسلیم اظهارنامه خارج از موعد مقرر موجب تعلق جریمه ماده ۱۹۲ قانون نخواهد بود.
مودیانی که حسب ماده ۳۶ قانون نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی اقدام نکرده اند،مکلف هستند قبل از دریافت یا انتقال و یا ثبت اموال و دارایی های متوفی،گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون را دریافت نمایند.
آیا اعتراض به مالیات بر ارث امکان پذیر است؟
طبق ماده ۱۳ آئین نامه اجرایی ماده ۳۴ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۹۴ درصورتیکه در خصوص میزان مالیات مشخصه بین مودی و اداره امور مالیاتی اختلاف باشد پس از پرداخت مالیات تعیین شده ضمن صدور گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون مالیات های مستقیم، اعتراض مودی قابل طرح در مراجع حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۱۶ ، ۲۳۸، ۲۴۴، ۲۴۷ و ۲۵۱ و ۲۵۱ مکرر قانون می باشد.درصورتی که طبق رای قطعی مراجع مذکور ،مشخص شود مالیاتی اضافه پرداخت شده است.اضافه پرداختی مالیات با رعایت مقررات مسترد خواهد شد.
بنابراین طبق ماده مزبور ملاحظه می شودکه اعتراض به مالیات بر ارث مستلزم پرداخت مالیات تعیین شده میباشد.لذا می بایست ابتدا مبلغ تعیین شده در گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون پرداخت شود سپس اعتراض به مالیات صورت گیرد. حال چنانچه مبلغ پرداخت شده پس از صدور رای قطعی بیشتر از مالیات بر ارث باشد، اضافه پرداختی به مودی مسترد می شود.
اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی
امکان اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی پس از اینکه برگ مذبور به مودی مالیاتی ابلاغ شد ، وجود دارد .مودی مالیاتی می تواند نسبت به برگ تشخیص مالیاتی شخصا و یا توسط وکیل تام الاختیار اعتراض نماید.اعتراض بایستی در فرم های مخصوص صورت گیرد.در این مقاله به بررسی شرایط اعتراض ،نحوه اعتراض ،مراحل اعتراض و …پرداخته می شود.
تعریف برگ تشخیص مالیات
طبق قانون مالیات های مستقیم تمامی افراد مشمول این قانون موظف هستند ظرف چهار ماه پس از پایان سال مالی ،اظهارنامه مالیاتی خود را تهیه و به اداره امور مالیاتی محل فعالیت خود ارسال نمایند.اداره امور مالیاتی موظف است به اظهارنامه های ارسالی در مهلت مقرر قانونی (یکسال پس از پایان مهلت ارسال) رسیدگی نماید.اظهارنظر اداره امور مالیاتی طبق رسیدگی های صورت گرفته طی برگ تشخیص به مودیان اعلام می گردد.
مودیان پس از ابلاغ برگ تشخیص به آنان می توانند نسبت به آن اعتراض نمایند.
شرایط اعتراض به برگ تشخیص
در مواردی که برگ تشخیص مالیات صادر و به مودی ابلاغ می شود،چنانچه مودی نسبت به آن معترض باشد می تواند ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ، شخصا یا به وسیله وکیل تام الاختیار خود به اداره امور مالیاتی و یا دبیرخانه هیات های حل اختلاف مالیاتی ذیربط مراجعه و با تکمیل فرمهای مخصوص و ارائه دلایل و اسناد و مدارک کتبا تقاضای رسیدگی مجدد نماید.
نحوه ابلاغ برگ تشخیص مالیات
برگ تشخیص مالیات می بایست در نشانی قانونی به مودی ابلاغ گردد.درصورتی که برگ تشخیص مالیات به دلیل عدم حضور مودی در نشانی قانونی یا استنکاف از دریافت آن و یا به هر دلیلی به صورت قانونی ابلاغ شده باشد،واحد مالیاتی مربوط مکلف است نسبت به ارسال پرونده به دبیرخانه هیات ها(حداکثر ظرف مهلت یک هفته ،پس از گذشت ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ مزبور) ،اقدام نماید.
مراحل اعتراض مودی نسبت به برگ تشخیص
چنانچه مودی اعتراض خود را به اداره امور مالیاتی ارائه نماید،اداره مزبور مکلف است ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ مراجعه مودی ،به موضوع رسیدگی و به یکی از اشکال زیر اتخاذ تصمیم نماید:
- درصورتی که دلایل و اسناد و مدارک ابراز شده مودی از طرف اداره امور مالیاتی موثر در تعدیل درآمد مشمول مالیات تشخیص داده شود و نظر آن اداره مورد قبول مودی واقع شود مراتب مستدلا در ظهر برگ تشخیص منعکس و پس از امضاء رئیس اداره امور مالیاتی مربوط و مودی و ثبت آن، جهت صدور برگ قطعی (حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز )و انجام مراحل وصول مالیات به واحد مالیاتی مربوطه ارجاع می شود.
- اگر اداره امور مالیاتی دلایل ابرازی مودی را موثر در تعدیل درآمد مشمول مالیات تشخیص ندهد و نظر آن اداره مورد قبول مودی واقع شود مراتب مستدلا در ظهر برگ تشخیص منعکس و با امضاء رئیس اداره امور مالیاتی مربوط و مودی و ثبت آن ،جهت صدور برگ قطعی (حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز) و انجام مراحل وصول مالیات به واحد مالیاتی مربوطه ارجاع می شود.
- اگر دلایل ابرازی مودی توسط اداره امور مالیاتی موثر در تعدیل درآمد مشمول مالیات تشخیص داده نشود و نظر آن اداره مورد قبول مودی واقع نگردد،مراتب مستدلا در ظهر برگ تشخیص منعکس و پس از امضاء رئیس اداره امور مالیاتی مربوط و مودی و ثبت آن،(حداکثر ظرف مدت ۵ روز ) پرونده جهت درخواست تعیین وقت از دبیرخانه هیاتهای حل اختلاف مالیاتی ظرف همین مدت و انجام امور قانونی بعدی به واحد مالیاتی مربوطه ارجاع می شود.
در این مرحله مودی می تواند جهت احاله پرونده برای رسیدگی توسط هیات های حل اختلاف مالیاتی فرم اعتراض مخصوص را تکمیل و حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز به دبیرخانه هیات های مربوطه ارائه نموده و رسید دریافت دارد.
نحوه تسلیم اعتراض مالیاتی
فرم اعتراض باید توسط مودی یا وکیل یا نماینده قانونی وی تنظیم گردیده و در قبال اخذ رسید حسب مورد به اداره امور مالیاتی یا دبیرخانه هیات های مربوط تسلیم شود. اداره امور مالیاتی یا دبیرخانه هیات ها مکلف هستند اعتراض مودی را در دفتر مربوط ثبت نموده و رسید ارائه نمایند.مودیان مالیاتی که اعتراض خود را از طریق پست سفارشی ارسال می نمایند تاریخ تسلیم اعتراضیه به پست،تاریخ تسلیم به مرجع مالیاتی ذیربط محسوب می گردد.
اسناد و مدارکی که باید همراه اعتراض مالیاتی ارائه شود
مودیان مالیاتی باید رونوشت یا تصویر خوانای مدارک خود را به پیوست فرم اعتراض ارائه نمایند.برابری رونوشت یا تصویر اسناد مدارک با اصل می بایست توسط دبیرخانه و یا اعضای هیات های حل اختلاف مالیاتی گواهی شود.
درصورتیکه رونوشت یا تصویر سند در خارج از کشور تهیه شده باشد :در این صورت برابری آن با اصل مدارک می بایست در دفتر یکی از سفارت خانه ها و یا کنسولگری های جمهوری اسلامی ایران گواهی شده باشد. چنانچه اسناد و مدارک استنادی به زبان فارسی نباشد پس از ترجمه آنها توسط مترجم رسمی دادگستری و تائید مامورین کنسولی جمهوری اسلامی ایران تسلیم شود.
در غیراینصورت به مدارک ارسالی به سایر زبانها که بدون رعایت مفاد این ماده ارائه گردد در هیات های حل اختلاف مالیاتی ترتیب اثر نخواهد شد.
اعتراض به مالیات بر ارزش افزوده
اعتراض به مالیات بر ارزش افزوده ،توسط مودی پس از ابلاغ اوراق مطالبه مالیات بر ارزش افزوده امکان پذیر می باشد.مودی می تواند در صورتیکه اعتراضی داشته باشد، ۲۰ روز پس از ابلاغ اوراق یاد شده اعتراض خود را به صورت کتبی به اداره امور مالیاتی مربوط جهت رفع اختلاف تسلیم نماید.در صورتی که اختلاف با مسئولان ذیربط رفع گردد، پرونده مختومه می گردد.
مالیات بر ارزش افزوده به چه معناست؟
مابه التفاوت ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالا و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین ارزش افزوده نامیده می شود.
مودیان مکلف هستند در قبال عرضه کالا یا خدمات ،صورتحسابی با رعایت قانون نظام صنفی صادر و مالیات متعلق را در ستون مخصوص درج و وصول نمایند. در این صورتحساب ها بایستی مشخصات متعاملین در مورد معامله درج گردد.
مودیان مالیاتی تا چه زمانی نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی فرصت دارند؟
مودیان مالیاتی می بایست اظهارنامه هر دوره مالیاتی(هر سه ماه) را طبق نمونه و دستورالعملی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین و اعلام می شود،حداکثر ظرف ۱۵ روز از تاریخ انقضاء هر دوره تسلیم و مالیات متعلق به دوره را پس از کسر مالیات هایی که طبق مقررات این قانون پرداخت کرده اند و قابل کسر می باشد را در مهلت مقرر واریز نمایند.
جریمه مودیان مالیاتی در صورت تخلف نسبت به مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
مودیان مالیاتی درصورت تخلف از تکالیف مقرر در قانون علاوه بر پرداخت مالیات متعلق و جریمه تاخیر مشمول جریمه ای به شرح زیر خواهند بود:
- عدم ثبت نام مودیان در مهلت مقرر معادل ۷۵ درصد مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی حسب مورد.
- عدم صدور صورتحساب معادل یک برابر مالیات متعلق.
- عدم درج و تکمیل اطلاعات صورتحساب طبق نمونه اعلام شده معادل بیست و پنج درصد مالیات متعلق.
- عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب معادل یک برابر مابه التفاوت مالیات متعلق.
- عدم تسلیم اظهارنامه از تاریخ ثبت نام یا شناسایی به بعد حسب مورد ،معادل ۵۰ درصد مالیات متعلق.
- عدم ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک حسب مورد معادل ۲۵ درصد مالیات متعلق.
درصورت تاخیر در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در موعد مقرر جریمه به میزان ۲ درصد در ماه نسبت به مالیات پرداخت نشده و مدت تاخیر خواهد بود.
نحوه اعتراض به مالیات برارزش افزوده چگونه است؟
پس از ابلاغ اوراق مطالبه مالیات بر ارزش افزوده به مودی ،ایشان می تواند چنانچه اعتراض داشته باشد،ظرف مدت ۲۰ روز پس از ابلاغ اوراق یاد شده اعتراض کتبی خود را به اداره امور مالیاتی مربوط جهت رفع اختلاف تسلیم نماید.در صورت رفع اختلاف با مسئولان ذیربط پرونده مختومه می گردد.چنانچه مودی در مهلت مذکور کتبا اعتراض ننماید.مبالغ مندرج اوراق مطالبه مالیات یا برگه استرداد مالیات اضافه پرداختی به استثناء مواردی که اوراق موضوع ماده ۲۹ ابلاغ قانونی شده باشد،حسب مورد قطعی محسوب می گردد.
چنانچه مودی ظرف مهلت مقرر در این ماده اعتراض خود را کتبا به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم نماید ولی رفع اختلاف نشده باشد و یا در مواردی که اوراق مذکور ابلاغ قانونی شده باشد پرونده امر ظرف ۲۰ روز از تاریخ دریافت اعتراض یا تاریخ انقضاء مهلت اعتراض در موارد ابلاغ قانونی جهت رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع قانون مالیات های مستقیم احاله می شود.
اعتراض به اجراییه مالیاتی
اعتراض به اجراییه مالیاتی ، امکان پذیر میباشد اما این اعتراض ،مانع از ادامه ی عملیات اجرایی نمی گردد مگر در صورت وجود استثناهایی که در مقاله مزبور بدان ها پرداخته میشد.
در صورتی که مودی، مالیات قطعی شده را پرداخت ننماید،اداره امور مالیاتی چگونه اقدام می نماید؟
طبق ماده ۲۱۰ قانون مالیات های مستقیم هرگاه مودی، مالیات قطعی شده خود را ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ برگ قطعی پرداخت ننماید،اداره امور مالیاتی به موجب برگ اجرایی به او ابلاغ می نماید تا ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ کلیه بدهی خود را بپردازد یا ترتیب پرداخت آن را به اداره امور مالیاتی بدهد.
در برگ اجرایی باید نوع و مبلغ مالیات ، مدارک تشخیص قطعی بدهی ،سال مالیاتی ، مبلغ پرداخت شده قبلی و جریمه متعلق درج گردد.
چنانچه مودی پس از ابلاغ برگ اجرایی مالیات مورد مطالبه را پرداخت ننماید چه میشود؟
طبق ماده ۲۱۱ قانون مالیات های مستقیم هرگاه مودی پس از ابلاغ برگ اجرایی در موعد مقرر مالیات مورد مطالبه را کلا پرداخت ننماید یا ترتیب پرداخت آن را به اداره امور مالیاتی ندهد،به اندازه بدهی مودی اعم از اصل و جرایم متعلق به اضافه ده درصد بدهی،از اموال منقول یا غیرمنقول و مطالبات مودی توقیف خواهد شد.
صدور دستور توقیف و دستور اجرای آن به عهده اجرائیات اداره امور مالیاتی می باشد
لازم به ذکر است که هرگاه ارزش مالی که برای توقیف در نظر گرفته می شود زاید بر میزان بدهی مالیاتی مودی بوده و قابل تفکیک نباشد،تمام مال توقیف و فروخته خواهد شد.و مازاد مسترد می شود.مگر اینکه مودی اموال بلامعارض دیگری معادل میزان فوق معرفی نماید.
توقیف واحدهای تولیدی اعم از کشاورزی و صنعتی در مدت عملیات اجرایی نباید موجب تعطیل واحد تولیدی گردد.
مرجع رسیدگی به اختلاف مالیاتی در مرحله ی وصول و اجرای مالیات کدام مرجع است؟
طبق ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم:
“مرجع رسیدگی به شکایات ناشی از اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت از اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی که طبق مقررات اجرای مالیات ها قابل مطالبه و وصول می باشد هیات حل اختلاف مالیاتی خواهد بود.به شکایت مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رای صادر خواهد شد.رای صادره قطعی و لازم الاجرا است. ”
اعتراض به اجراییه مالیاتی به چه جهاتی تحقق میپذیرد؟
وصول مالیات قبل از قطعیت ،به موقع اجرا گذارده شده باشد :در برخی موارد اعتراض به این جهت می باشد که وصول مالیات قبل از قطعیت ،به موقع اجرا گذارده شده است.در این صورت چنانچه هیات حل اختلاف مالیاتی شکایت را وارد بداند ضمن صدور رای به بطلان اجراییه ،قرار رسیدگی و اقدام لازم صادر یا نسبت به درآمد مشمول مالیات مودی رسیدگی و رای صادر خواهد کرد.
شکایت اجرایی به جهت اینکه مطالبه مالیات قانونی نیست: در مورد مالیات های غیر مستقیم هرگاه شکایت اجرایی به این جهت باشد که مطالبه مالیات قانونی نیست مرجع رسیدگی به این شکایت نیز هیات حل اختلاف مالیاتی خواهد بود.
عملیات اجرایی وصول مالیات در چه صورتی متوقف میگردد؟
شکایت از عملیات اجرایی وصول مالیات در هیات حل اختلاف مالیاتی ممکن است به دلیل عدم قطعیت مالیات در مورد مالیات های مستقیم و قانونی بودن مالیات در مورد مالیات های غیر مستقیم باشد.در این صورت مودی می تواند از هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۶۱ ق.م.م درخواست توقف عملیات اجرایی و یا درخواست رفع اثر از اقدامات اجرایی مالیات را بنماید.
اعتراض به عملیات اجرایی،مانع از ادامه ی عملیات اجرایی نمی گردد مگر در موارد ذیل:
- مودی نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی خود حسب مقررات آئین نامه اجرایی ماده ۲۱۸ ق.م.م اقدام نماید.و یا معادل میزان بدهی، وجه نقد یا تضمین بانکی و یا وثیقه ی ملکی بسپارد.و یا ضامن معتبر که اعتبار ضامن مورد قبول اداره امور مالیاتی باشد معرفی نماید.
- براساس رای هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۱۶ ق.م.م مبنی بر توقف عملیات اجرایی.
چنانچه هیات حل اختلاف مالیاتی دلایل شاکی را قوی بداند و یا شکایت شاکی مستند به سند رسمی یا حکم قطعی مراجع قضایی یا اسناد اداری باشد،بدون اخذ تامین قرار توقف عملیات اجرایی را صادر می نماید.
- نقض رای هیات حل اختلاف مالیاتی توسط شورای عالی مالیاتی یا دادنامه صادره توسط دیوان عدالت اداری و یا مراجع قضایی ذیصلاح.
- پرونده های موضوع تبصره ماده ۱۵۷ ق.م.م (پرونده هایی که موضوع آن ادعای مربوط به مطالبه مالیات از غیرمودی باشد)در صورت قطعیت مالیات در هیات حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۱۲۶ ق.م.م مطرح و چنانچه مطالبه مالیات از غیر مودی مورد تائید هیات یاد شده قرار گرفته باشد حکم بر مطالبه مالیات کان لم یکن تلقی می گردد.
آیا امکان شکایت از آراء توقف بر عملیات اجرایی (موضوع ماده ۲۱۶ ق.م.م) وجود دارد؟
آرای ماده ۲۱۶ ق.م.م(توقف بر عملیات اجرایی) قابل رسیدگی در هیات موضوع ماده ۲۴۷ ق.م.م (هیات حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر) نمی باشد.بلکه در شورای عالی مالیاتی قابلیت اعتراض و رسیدگی را دارد.که این شورا نیز برابر ماده ۲۵۶ ق.م.م از حیث عدم نقض قانون و عدم نقص در رسیدگی و بدون ورود به ماهیت اختلاف رسیدگی می کند.
استرداد اضافه پرداختی مودی
استرداد اضافه پرداختی مودی، در صورتی است که مالیات پرداختی مودی قطعی میگردد و وی مطلع میگردد که مشمول معافیت های مالیاتی بوده است اما معافیت های مزبور توسط اداره امور مالیاتی اعمال نشده است.از این رو مودی درخواست استرداد مالیات یا اصلاح برگ قطعی مالیات را می نماید، در این مواقع اداره امور مالیاتی نیز ملزم است برگ قطعی اصلاحی مالیات را با احتساب معافیت مالیاتی قانونی صادر نماید و بایستی مالیات اضافی دریافتی به مودی مسترد گردد.
دریافت مالیات مازاد پرداختی از مودی مالیاتی چه حکمی در قانون دارد؟
اصل حاکمیت قانون و قانونی بودن مالیات ایجاب می نماید که دستگاه مالیات ستانی دولت برابر قانون و مقداری که قانونگذار تعیین کرده است از اشخاص مشمول مالیات،اقدام به وصول مالیات نماید.پرداخت اضافی مالیات در واقع وصول مالیات برخلاف میزان مقرر در قانون بوده و به استناد مواد ۳۰۱ تا ۳۰۳ قانون مدنی از مصادیق استیفای ناروا و دارا شدن بلاجهت و دریافت من غیر حق مالیات از اشخاص به شمار می آید.از این رو دستگاه مالیات ستانی دولت ضامن در مسترد داشتن وجوهی که من غیر حق به عنوان مالیات دریافت کرده است میباشد.
در حقوق مالیاتی ایران در مواردی که مالیات اضافی دریافت شده باشد ادارات امور مالیاتی به بازگرداندن اضافه وجوه دریافتی مکلف می باشند.
نحوه استرداد اضافه پرداختی مودی به چه صورتی می باشد؟
استرداد مالیات ممکن است راسا با تشخیص ،بررسی و احراز اداره امور مالیاتی صورت گیرد و یا از طرف مودی درخواست گردد. براین اساس مقررات مواد ۲۴۲ و ۲۴۳ ق.م.م شرایط خاصی را برای استرداد مالیات اضافی پیش بینی کرده است.
طبق ماده ۲۴۲ ق.م.م :
“اداره امور مالیاتی موظف است در هر مورد که مالیاتی طبق مقررات این قانون قابل استرداد می باشد،وجه قابل استرداد را از محل وصولی جاری ظرف ۱ ماه به مودی پرداخت کند. ”
در موارد اضافه پرداختی مالیات ، اداره امور مالیاتی مکلف به مسترد داشتن اصل مبلغ اضافی است.
همچنین برابر ماده ۳۰۳ قانون مدنی :
“کسی که مالی را غیر حق دریافت کرده است ضامن عین و منافع آن است اعم از اینکه به عدم استحقاق خود عالم باشد یا جاهل.”
در تبصره ماده ۲۴۲ق.م.م حتی برای شخصی که مالیات اضافی پرداخت کرده است خسارت، نیز پیش بینی شده است.از این رو در تبصره ماده ۲۴۲ ق.م.م مقرر شده است:
“مبالغ اضافه دریافتی از مودیان بابت مالیات موضوع این قانون به هر عنوان مشمول خسارتی به نرخ۵/۱ درصد در ماه از تاریخ دریافت تا زمان استرداد می باشد و از محل وصولی های جاری به مودی پرداخت خواهد شد.حکم این تبصره نسبت به مالیات های تکلیفی و علی الحساب های پرداختی در صورتی که اضافه بر مالیات متعلق باشد در صورتی که ظرف سه ماه از تاریخ درخواست مودی مسترد نشود از تاریخ انقضای مدت مزبور جاری خواهد بود.”
درخصوص استرداد اضافه پرداختی مودی ،مرجع حل اختلاف کجاست؟
با توجه به ماده ۲۴۲ ق.م.م چنانچه اضافه پرداختی به دلیل اشتباه در محاسبه باشد ضرورتی به ارسال پرونده به هیات حل اختلاف مالیاتی نمی باشد.
بلکه ورود هیات حل اختلاف مالیاتی نسبت به رسیدگی به اختلاف موضوع استرداد مالیات هنگامی است که درخواست استرداد مودی ، مورد موافقت اداره امور مالیاتی قرار نگیرد.
در این صورت مودی می تواند ظرف ۳۰ روز از تاریخ اعلام نظر اداره امور مالیاتی از هیات حل اختلاف مالیاتی درخواست رسیدگی کند.
رای هیات حل اختلاف مالیاتی در این مورد قطعی و غیر قابل تجدیدنظر است و در صورت صدور رای به استرداد مالیات اضافی اداره مربوط ملزم به اجرای آن خواهد بود.
منظوراز اشتباه محاسبه اعم از اشتباه شکلی و ماهوی می باشد.
- اشتباه شکلی :اشتباه شکلی همان اشتباه در محاسبه اعداد و ارقام می باشد.
- اشتباه ماهوی :اشتباه ماهوی عدم محاسبه کسور و معافیت های مالیاتی است که طبق قانون به مودی مالیاتی تعلق می گیرد.اما مامور مالیاتی در گزارش رسیدگی و برگ تشخیص مالیات تهیه و صادر شده ،معافیت مالیاتی متعلق را محاسبه نکرده است.
بنابراین چنانچه مودی مالیاتی پس از قطعیت مالیات و آگاهی از عدم برخورداری معافیت های مالیاتی که توسط اداره امور مالیاتی اعمال نگردید،درخواست استرداد مالیات یا اصلاح برگ قطعی مالیات را با توجه به داشتن استحقاق قانونی برخوردار از معافیت مالیاتی بنماید،اداره امور مالیاتی مکلف است برگ قطعی اصلاحی مالیات با احتساب معافیت مالیاتی قانونی صادر نماید و به هر روی،باید مالیات اضافی دریافتی برابر ماده ۲۴۲ ق.م.م به مودی مسترد گردد.
مبحث کارشناسی حسابداری و حسابرسی یکی از امور بسیار مهم حقوقی می باشد که دارای حساسیت بالا می باشد. از جمله خدمات کارشناسی موسسه حقوقی دادگستر :
خدمات مرتبط با امور مالی، رسیدگی به دفاتر حسابداری، حسابرسی و مالیاتی، افزایش سرمایه شرکت ها، بررسی جهت تنظیم صحیح و قانونی دفاتر و اظهار نامه های مالیاتی می بایست توسط کارشناس رسمی دادگستری صاحب صلاحیت عضو کانون و یا مرکز کارشناسان رسمی دادگستری صورت پذیرد.
برخی خدمات کارشناسی رسمی موسسه حقوقی دادگستر:
انجام حسابداری امور خدماتی و بازرگانی و تولیدی و صنعتی اشخاص حقیقی و شرکتهای خصوصی و دولتی – انجام حسابرسی امور خدماتی و بازرگانی و تولیدی و صنعتی و اشخاص حقیقی و شرکتهای دولتی – انجام حسابداری طرحهای عمرانی – انجام حسابرسی طرحهای عمرانی
ارزیابی رسمی املاک سازمانهای دولتی و شرکت های خصوصی جهت ثبت در دفاتر مالی و حسابداری، امور دارایی و مالیاتی، افزایش سرمایه، واگذاری و نقل و انتقال سهام، حل اختلاف مابین شرکا یا سهامداران … توسط کارشناس رسمی دادگستری با صلاحیت راه و ساختمان
ارزیابی املاک و سایر داراییها، مورد نیاز جهت اخذ ویزا، مهاجرت، ارایه به بانک ها، ارگانهای دولتی و شرکتهای خصوصی، ارزش گذاری املاک واقع در طرح شهرداری ها به نمایندگی از طرف مورد تقاضا و کارشناسی مرضی الطرفین، احقاق حق حکمیت و داوری ،…
ارزیابی املاک و سایر دارایی های متقاضی و خانواده قابل درخواست توسط کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مورد نیاز برای ارایه گواهی توانایی و تمکن مالی به سفارت یا اداره مهاجرت کلیه کشورهای مورد نظر همراه با تاییدیه لازم
خدمات ثبتی و امور نقشه برداری، تهیه نقشه های مورد نیاز اداره ثبت، شهرداری، همراه با مهر و تایید کارشناس رسمی دادگستری با صلاحیت مربوط، محاسبه متراژ دقیق املاک و اراضی با کمک دوربین های نقشه برداری
ارزیابی قیمت روز ماشین آلات، تجهیزات و خطوط تولید کارخانه ها جهت اخذ وام و اعتبار، تغییر شرکا، واگذاری، افزایش سرمایه شرکت و یا نقل و انتقال سهام شرکت و کارخانه ها
ارزیابی شرکت های دانش بنیان، تعیین ارزش اختراعات ثبت شده، ارزش برند، خطوط تولید و ماشین آلات
طبق قانون ارایه نظریه های کارشناسی هر بخش به تفکیک توسط کارشناس رسمی دادگستری صاحب صلاحیت عضو کانون و یا مرکز کارشناسان رسمی دادگستری و طبق ضوابط می بایست صورت پذیرد.